Nu öppnas den sista fasen i vaccineringen mot covid-19, fas 4 där alla över 18 år ingår, totalt 1,4 miljoner människor.

Men alla släpps inte på direkt. Först ut är de i åldersgruppen 55-59. De kan boka in sig på någon av de 14 vaccinationsmottagningarna som finns i regionen, via appen Alltid öppet eller Freja e-id plus.

Före tidsplanen

På 1177 Vårdguiden finns också information om en telefontjänst att ringa, på tio språk.

– Det är glädjande att öppna upp för 55+ nu och att vi därmed inleder fas 4 före tidsplanen, eftersom vi har kapacitet för det. Ju fler som vaccinerar sig i fas 4, desto större skydd mot sjukdomen kommer vi att få i samhället. Med hög vaccinationstakt hoppas jag att vi snart närmar oss ett mer vanligt liv, där vi återigen kan umgås med familj och vänner, säger vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD) i ett pressmeddelande.

Fler centraler ska öppnas

Kapaciteten för vaccinering kommer utökas löpande, och vaccinationen vidgas nedåt i ålder i takt med vaccinleveranserna. Fler stora vaccinationscentraler kommer också att öppnas, men var är inte offentligt ännu.

– Jag vill uppmana alla att ta vaccin så fort man får chansen – men också att fortsätta följa reglerna för att hejda smittspridningen. Håll ut, håll avstånd och håll ihop! säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

43 000 tider

Efter att det digitala bokningssystemet i appen Alltid öppet varit överbelastat ska nu de tekniska problemen vara åtgärdade, och bokningen vara igång sedan klockan 11.15 på onsdagen.

– Under veckan har vaccinationsmottagningarna hög tillgänglighet och en kapacitet på över 43 000 tider. Alla vaccinationer ska förbokas, och det går alltså inte att besöka en vaccinationsmottagning för en drop-in tid, säger Magnus Thyberg på regionens webb.

https://www.mitti.se/nyheter/riskgrupper-blev-utan-vaccin-pa-vardcentralen/repuec!F0wN4R7Ksv8tpSevFMoceg/