Stockholm går mot strömmen – smittan fortsätter minska

Inte sedan vecka 11 har så få nya fall av covid-19 upptäckts i Stockholm – detta trots bred testning. Det tyder på att fler är immuna, enligt regionens chefläkare.

  • Publicerad 18:55, 7 aug 2020

I flera regioner har trenden vänt senaste veckan och smittan åter börjat öka, framför allt i åldern 20-29 år. Men så ser det inte ut i Stockholms län. Här fortsätter antalet smittade att minska, även bland 20-åringarna.

Är det ett tecken på att allt fler stockholmare är immuna?

– Absolut. Vi i Stockholm har varit relativt hårt drabbade. Det är sannolikt så att vi har högre grad av immunitet och att det bidrar till den minskning vi ser nu. Sedan bidrar det nog att man är utomhus mer och att det antagligen är färre hemma i staden som provtar sig, säger Johan Bratt, chefsläkare i Region Stockholm.

Lägsta sedan vecka 11

Smittspridningen i hela länet fortsätter att bromsa in: 297 personer har testat positivt för covid-19 den senaste veckan.

Inte sedan vecka 11 har så få nya fall upptäckts på en vecka, trots omfattande testning.

– Det är allt färre av de som testas som är smittade. En väldigt positiv trend som bekräftas av att vårdbehovet samtidigt fortsätter sjunka. Vi har nu bara sju covid-patienter på intensiven i Stockholm, jämfört med över 200 när det var som värst, säger Johan Bratt chefläkare på Region Stockholm.

Bland stockholmare som är mellan 30 och 59 år har minskningen dock avstannat den senaste veckan.

Smittspridningen i åldersgrupperna

Antal nya bekräftade fall av covid-19 per vecka och åldersgrupp.

Loading…

Källa: Region Stockholm

Johan Bratt tror att det beror på att folk i de åldrarna nu rör sig mer ute bland andra.

– Det är viktigt att påminna dem om att följa råden för att minska smittspridningen, säger han.

Ny ökning att vänta

Smittspridningen har under sommaren tagit ny fart i stora delar av världen. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer Sverige också förmodligen se en ny ökning men Anders Tegnell, statsepidemiolog, tror inte den kommer bli lika kraftig som i andra länder.

– Många av de länderna har haft väldigt nedstängda samhällen. Det här har en koppling till att man öppnar upp. Vi har ett helt annat läge i Sverige. Vi har inte släppt på våra rekommendationer, utan vill ha en långsiktighet och hållbarhet, säger Anders Tegnell.