nej till rasism. Kampanjbild från ECCAR, European Coalition of Cities against Racism. Foto: Eccar

Stockholm går med i nätverk mot rasism – M och FP kritiska

På inrådan från Feministiskt initiativ går Stockholm med i ett internationellt nätverk mot rasism. Onödigt, anser Moderaterna och Folkpartiet.

  • Publicerad 06:10, 16 mar 2015

Stockholms måste vässa sitt arbete med att stävja och förebygga rasism och ska därför ansöka om medlemskap i det internationella nätverket European Coalition of Cities against Racism, ECCAR. Det anser den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset, som väntas fatta beslut om saken i nästa vecka.

En vinst för de rosa

Satsningen är en fjäder i hatten för Feministiskt initiativ som fått igenom förslaget till medlemsansökan.

– Vi har skrivit klart och tydligt i budgeten att Stockholm ska vara en antirasistisk stad. Det här är ett första steg, att gå med i det här nätverket för att utbyta erfarenheter och kunskap om hur man jobbar med sådana här saker inom staden, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), gruppledare för partiet i stadshuset.

"Det här görs redan"

Folkpartiet och Moderaterna är av en annan åsikt. Oppositionsborgarråden Anna König Jerlmyr (M), Cecilia Brinck (M) och Lotta Edholm (FP) håller visserligen med om att det är viktigt att jobba mot rasism, antisemitism och diskriminering men anser att det nya medlemskapet är onödigt.

"Staden har redan etablerade kanaler på EU-nivå för att driva denna typ av frågor", skriver oppositionspolitikerna i ett utlåtande.

König Jerlmyr, Brinck och Edholm ifrågasätter också om ett medlemskap i ECCAR överensstämmer med den strategi Stockholms stads har för internationellt arbete.

"Viktigare än någonsin"

Sissela Nordling Blanco (Fi) håller inte alls med.

– Det här är inte alls onödigt. Tvärtom. Det har ofta uttryckts en oro i internationella för att Stockholm inte har funnits med i det här nätverket. Nu är det viktigare än någonsin, med tanke på hur rasismen och fascismen sprider sig, säger hon.

Tipunktsprogram mot rasism

Medlemsansökan ska behandlas på kommunstyrelsens möte i nästa vecka.

Det tiopunktsprogram som ECCAR erbjuder innehåller bland annat krav på mer insamling av data om rasism och diskriminering, stärkt skydd för dem som utsätts för detta, utbildningsinsatser och nya stadsövergripande nätverk som ska jobba mot rasism och diskriminering.

Nätverket har för närvarande 116 medlemsstäder från hela Europa.

Visa merVisa mindre