Stockholm får samkönade trafikljus

Stockholms stad satsar på samkönade trafikljus under sommarens Pridevecka. Staden vill genom det lyfta hbtq-frågor. – Stockholm ska vara en stad för alla, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.

  • Publicerad 11:31, 4 jul 2017

Liknande trafikljus har i samband med Pride och Eurovisionen satts upp i bland annat städer som Wien och London. Nu får Stockholms sina egna samkönade trafikljus.

Under Prideveckan i Stockholm kommer 48 trafiklyktor sättas upp i fyra korsningar kring festivalområdet runt Östermalms IP.

– Stockholm ska vara en stad för alla och det här är ett sätt för oss att visa det. Hittills har initiativet bara fått positiva reaktioner, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Plockas ner efter Pride

Prideveckan i Stockholm pågår mellan den 31 juli och den 6 augusti. Efter det ska trafikljusen plockas ner igen, men tanken är att trafiklyktorna sparas – för att kunna återanvändas.

– Med lyktorna vill vi mjuka upp den annars så hårda stadsmiljön som vanligtvis är fylld med en stereotyp trafikskyltning. Själv tycker jag att lyktorna är väldigt fina, säger Daniel Helldén.

Kostnaden för de nya samkönade trafikljusen beräknas bli cirka 100.000 kronor.