Redan i somras stod det klart att den stora festen, Nobelbanketten, i Stadshuset ställs in. Det blir inte heller någon traditionsenlig prisutdelning i Konserthuset. I stället tv-sänds en ceremoni med pristagarna som får medalj och diplom i sina hemländer.

Men trots pandemin kommer de också hyllas på plats i huvudstaden, när flera byggnader och platser lyses upp med konstnärliga ljusinstallationer. Stadshuset, Sergels torg, Konserthuset, Dramaten och Nobelmuseet är några av byggnaderna som ingår i ljusfesten.

Inspiration har hämtats från internationella ljusfestivaler så som välkända Fête des Lumières i Lyon.

– Ljushyllningen är ett välkommet tillägg till årets Nobelvecka då vi på olika sätt firar årets Nobelpristagare. Det här är dessutom ett unikt år i Nobelprisets historia då många av aktiviteterna under veckan är digitala. Därför känns det extra roligt att bjuda in till en ny kulturupplevelse i utomhusmiljö som sprider ljus och hopp, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, i ett pressmeddelande.

Ljusen tänds 5 december

Festen är en del av Nobelveckans program och pågår mellan den 5 och 13 december. Den genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd bland annat från staden, Stockholms Handelskammare och Institut Français de Suède.

– Att använda Stockholms allra mest ikoniska byggnader som fond för fantastiska ljusinstallationer tror jag kommer att lysa upp många stockholmares vardag under årets mörkaste tid, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.