Stockholms ska testa färgade cykelbanor för att öka säkerheten mellan gående och cyklister. Foto: Mostphotos

Stockholm får helfärgade cykelbanor

Stockholms ska göra ett försök med färgade cykelbanor kommande år.

  • Publicerad 20:00, 6 okt 2019

Det finns sedan tidigare färgad asfalt vid till olika cykelfält eller korsningar för att göra trafikanter uppmärksamma. Men då rör det sig ofta om målad asfalt, vilket slits fort.

Nu ska staden göra ett försök med infärgade cykelbanor, det vill säga att själva asfalten är färgad och inte målad. Tanken är att det framförallt ska skapa bättre trafiksäkerhet mellan gående och cyklister.

– Vi har inte har gjort så mycket försök kring separering än mellan gående och cyklar så det är i fokus här. Att skapa en bättre tydlighet mellan de trafikslagen och se hur det upplevs när en yta är infärgad och inte målad. Det är vanligare i andra länder att använda olika färger för olika trafikslag, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Ska testas nästa år

Försöket finns med i nästa års budget för trafiknämnden och ska genomföras på minst en utvald plats i staden, men vilken sträcka eller sträckor det blir är inte klart än.

Inte heller vilken färg som asfalten ska ha. I New York används till exempel grön färg. I Amsterdam röd och i London blå för vissa typer av cykelbanor. Trafikborgarrådet tar gärna emot synpunkter på vilken färg som vore bäst, och därför har vi även en omröstning nedan.

Stockholms cykelbanor kan få ny färg

Du kommer inte propsa på grönt, som du tidigare föreslagit?

– Nej, det kommer jag inte göra, men man kan tycka att rött används i andra sammanhang som vid busskörfält så det vore kanske inte så smart. Men det är stockholmarnas miljö så det vore roligt att få en diskussion om det, säger Daniel Helldén.

Vid tidigare projekt där färgad asfalt skulle användas har det betonats att det är mycket dyrare än svart asfalt. Exakt hur mycket testet kommer att landa på är inte klart eftersom sträckan inte är spikad med pengarna ska tas från den investeringsbudget som finns.

– Det är dyrare i mindre mängder eftersom man måste ställa om asfaltsproduktionen. Men nu handlar det om att pröva detta på en längre sträcka för att undersöka trafiksäkerheten. Skulle vi göra det i större skala så kommer kostnaden att bli likvärdig med svart asfalt, säger Helldén (MP).

Vilken färg borde cykelbanorna i Stockholm ha tycker du?

Trafikborgarrådet vill testa infärgade cykelbanor, men vilken färg är bäst tycker du?

  • 1. Röda
  • 2. Gröna
  • 3. Blåa
  • 4. Gula
  • 5. Svarta
  • 6. Annan färg