Fler soldater till Livgardet, som ska få två nya bataljoner till år 2025. Bilden är en arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Stockholm får fetare försvar – besked från ministern

Stockholms försvar behöver stärkas mot fientliga angrepp. Det beskedet ger nu försvarsminister Peter Hultqvist (S). Två nya bataljoner ska starta på Livgardet.

  • Publicerad 10:01, 14 jan 2020

Nu pågår den årliga Folk och försvar-konferensen i Sälen. Där gav försvarsminister Peter Hutqvist (S) besked om framtiden för försvaret i Stockholm – som ska utökas då huvudstaden är särskild prioriterad.

Konkret innebär det att Livgardet i Kungsängen till år 2025 ska sätta upp två bataljoner med pansarfordon, luftvärns- och artillerikompanier, enligt Dagens Nyheter. Totalt rör det sig om 1600 soldater. 

– Jag gör en markering att regeringens uppfattning är att försvaret av huvudstaden måste stärkas. Det är en tydlig signal, sa Hultqvist på en pressträff efter sitt tal enligt Aftonbladet.

Fler ska göra lumpen

Regeringen vill även öka antalet värnpliktiga, stärka Gotland med luftvärn och artilleri samt stärka försvaret av Göteborg. Jägarbataljonen i Arvidsjaur ska dessutom uppgraderas till ett regemente.  

– Vi kan inte utesluta ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Prisuppgång på bostadsrätter i Upplands-Bro

Största uppgången på 4 år. Under perioden oktober-december gick priserna på bostadsrätter i Upplands-Bro upp med 13 procent visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det här är den största uppgången på fyra år,...tisdag 26/1 9:59

Godissugen rekryt ertappad

Värnpliktig bröt mot order – får varning. En av de värnpliktiga vid Livgardet i Kungsängen valde att trotsa ett beslut om karantän i november i fjol. Den värnpliktige lämnade sitt rum för att hämta godis hos en annan rekryt på förläggningen....måndag 25/1 14:39