Slakthusområdet. Vid gamla spåren nedanför Hallvägen är en av de platser där Stockholm ska bygga modulbostäder för nyanlända. Foto: Mostphotos

Stockholm: Därför byggs inga modulhus för flyktingar i innerstan

Trots att Stockholms stad letat mark överallt är det bara i Söderort och Västerort som det ska byggas nya modulhus för nyanlända. Stockholms samordnare Lena Karlsson förklarar varför.

  • Publicerad 14:35, 18 mar 2016

På fredagen blev det klart på vilka platser Stockholms stad ska bygga snabba modulhus för att kunna erbjuda bostäder åt de drygt 2 800 personer plus 500–600 ensamkommande flyktingbarn som fått besked om att de får stanna här.

LÄS ÄVEN Platserna klara – här bygger Stockholm modulhus för nyanlända

Innan årets slut ska mellan 1 100 och 1 200 tillfälliga lägenheter byggas i Enskede-Årsta-Vantör, Bromma, Hässelby, Spånga-Tensta och Skärholmen.

Varför blir det inga modulhus i innerstan, Lena Karlsson, samordnare på stadsledningskontoret?

– Med den korta tid vi haft på oss för att klara det här åtagandet gentemot staten har det inte varit möjligt att hitta platser i innerstan. Det hade krävts så mycket mera runtomkring för att komma med sådana förslag. Det har varit avgörande för oss att det här ska gå att genomföra under slutet av 2016 eller allra senaste i början av 2017. Är man stockholmare vet man att det som finns i innerstan är parkmark och annan mark som är offentlig plats, då blir det mycket svårare, säger Lena Karlsson.

Skruvat ner antalet

Tidigare har Stockholms stad siktat på att bygga 1 500 modulbostäder i år. Den siffran har nu skrivits ner eftersom staden räknar med att kunna använda en del befintliga lokaler till bostäder för nyanlända, däribland äldreboenden som Vintertullen på Södermalm.

– Det är de här 1 100–1 200 vi satsar på att bygga. Det är det som gäller enligt nuvarande prognos, säger Lena Karlsson.

Stockholmare som vill hjälpa till med att ge alla nya stockholmare ett bra mottagande uppmanas att kontakta berörda stadsdelsförvaltningar eller gå in på Stockholm.se under fliken Så kan du hjälpa till.

– Det är en sak att få upp husen men det allra viktigaste är vad som händer sedan. Vi vill bygga för ett bra mottagande och inte bara hus, säger Lena Karlsson.

Vad skiljer de här bostäderna från vanliga vad gäller boendemässigt?

– Ur bostadssynpunkt är det inte stor skillnad, men då det här betraktas som tillfälliga genomgångsbostäder är det lägre krav på området runtomkring, säger Lena Karlsson.

Den totala kostnaden för de nya modulhusen är inte klar.