Byggandet av modulhus har stoppats efter en rad överklaganden. Det gör det extra svårt för Stockholm att klara sitt mottagandekrav, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell. Foto: Sacharias Källdén

Stockholm bokar hotell och vandrarhem för att klara flyktingmottagandet

Stockholm ser ut att klara årets mål för mottagandet av nyanlända. Men det blir på håret. ”Vi håller på att handla upp hotell och vandrarhem”, säger stadens flyktingsamordnare.

  • Publicerad 07:08, 27 nov 2016

Migrationsverket har ålagt Stockholm att ordna boende åt 2 810 personer under 2016 som fått uppehållstillstånd efter att ha flytt krig eller andra krissituationer.

När det nu återstår en dryg månad innan året är slut saknas ännu lite mer än 800 platser, uppger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och samordnare av Stockholms stads boendeplatser för nyanlända.

– Vi har 1 200 som har flyttat in eller som precis är på väg att flytta in och vi har ytterligare 800 som vi med stor säkerhet vet var vi ska anvisas. Sedan återstår 810 personer som vi idag inte kan säga var vi ska anvisa någonstans, säger han.

LÄS ÄVEN Modulhus byggs för nyanlända och studenter i Barkarby

Stockholms stad håller nu på köpa hotell- och vandrarhemsplatser för att garantera att alla får någonstans att bo när de Migrationsverket slussar de sista 810 personerna vidare till Stockholm från sina anläggningar.

– Det började med det för några veckor sedan. Hittills har vi skrivit avtal på 14-dagarsperioder och fått in 80 platser på det sättet, säger Fredrik Jurdell.

Staden hoppas nu kunna skriva ett längre avtal med någon större hotell- eller vandrarhemsaktör för att klara att ge alla en tillfällig bostad. Ett beslut om detta ska fattas på kommunfullmäktige på måndagen.

– Just nu tar vi det dag för dag. Den yttersta lösningen är att inhysa folk i sovsalar, i skollokaler och gympasalar, säger han.

Utmaningen fortsätter nästa år då Stockholms stad ta emot ännu fler nyanlända. 3 460 personer ska garanteras boende här under 2017.

LÄS ÄVEN LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Ändå tros situationen vara bättre nästa år.

– Nu har vi 60 personer på socialförvaltningen som enbart jobbar med det här. När flyktingkrisen slog till hade vi ingen sådan organisation alls. Under januari och februari nästa år anvisas vi endast kvotflyktingar, 20 respektive 26 personer, och då tror vi att vi kan komma i fas till resten av året, säger Fredrik Jurdell.

Stockholms stad hoppas kunna bygga modulhus för nyanlända på en rad platser i staden men projekteringen har avstannat efter ett beslut av länsstyrelsen – som vill klargöra juridiken kring byggena först.

I Beckomberga och på flera andra platser har modulhusen mötts av överklaganden från grannar.

Den borgerliga oppositionen är kritisk till att staden löser boendekrisen genom att hyra hotell- och vandrarhemsplatser och vill hellre se andra lösningar.

Liberalerna föreslår en ny ersättningsmodell för de som vill bygga Attefallshus för att hyra ut till nyanlända.

Uppdatering:

Läs också hur det lät när beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige.