Stockholm allt populärare – bland kineser

Stockholm är fortsatt en stark turistmagnet. Nya siffror från SCB visar att antalet gästnätter i juni ökade med fyra procent i länet jämfört med samma månad i fjol. Antalet kinesiska besökare ökade mest från förra året, medan polackerna verkar ha tröttnat på vår huvudstad.

  • Publicerad 18:09, 8 aug 2017

Sommar och semestertider betyder att många byter huvudstaden mot lantstället eller en strand utomlands. Men när stockholmarna flyr betongen fylls stadens gator i stället av fotoglada turister.

Och faktum är att redan populära Stockholm fortsätter att bli ett allt mer attraktivt resmål för turister. Antalet gästnätter i Stockholms län ökade med fyra procent i juni 2017 jämfört med i juni 2016. Det är ungefär 50 000 fler gästnätter, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

– Turismen fortsätter att växa. Tittar vi på hela första halvåret så är det sex procent upp och det är dubbelt så fort som i resten av landet, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Många internationella gäster

Och det är inte svenskarna själva som till störst del står för den stora ökningen av övernattningar i Stockholm.

– Det som är extra glädjande är att det framför allt är de internationella gästnätterna som ökar, säger Thomas Andersson.

Som väntat är Tyskland den största marknaden för Stockholms turism och även tyskarna har ökat sin närvaro i sommarstockholm. I juni i år stod de för 84 937 gästnätter, nästan 10 000 fler än samma period förra året.

Stor ökning av kineser

Men den största ökningen, rent procentuellt, står kinesiska besökare för. Kineser stod för 19 941 gästnätter under juni i år jämfört med 14 199 under juni förra året.

– Vi ser en stark tillväxt på framför allt kineserna och den kinesiska marknaden, den växer med i snitt 40 procent jämfört med samma period förra året, så den marknaden ökar väldigt snabbt, säger Thomas Andersson.

Färre polacker

Även antalet turister från USA har ökat stort. Amerikaner stod för 74 699 gästnätter under juni i år, drygt 33 procent fler än förra året.

En junidag i Stockholm är däremot något som polackerna verkar ha tröttnat på. Förra året stod de för 9 965 gästnätter under juni, i år under samma period blev det bara 5 333.