Stjärnorna smygstartade Stockholm Open i Rinkeby

Om några dagar spelar de Stockholm Open i Kungliga Tennishallen. Men i dag kom Sveriges två bästa tennisspelare, bröderna Elias och Mikael Ymer, till Rinkeby och spelade med tredjeklassarna i Kvarnbyskolan.

  • Publicerad 17:42, 11 okt 2018

Kung fotboll har fått en stark utmanare på Kvarnbyskolan i Rinkeby. Det har Sveriges bröderna Ymer, Sveriges två starkast lysande tennisstjärnor just nu, sett till.

Mikael Ymer, 20, och Elias Ymer, 22, är Sveriges två bästa tennisspelare just nu. Foto: Tomas Stark

22-årige Elias och 20-årige Mikael reser jorden runt för att tävla, men just nu är de hemma i Stockholm för att spela Intrum Stockholm Open, den stjärnspäckade tävlingen som avgörs för 50:e året i rad i Kungliga Tennishallen. Och i dag torsdag, några dagar före turneringens start, dök bröderna Ymer upp på Kvarnbyskolan tillsammans med Sveriges bästa 15-åringar på kill- respektive tjejsidan, Isac Strömberg och Klara Milosevic.

Idrottslärarens initiativ

Läktaren är proppfull av elever när Elias Ymer gör bejublad entré i den lilla kaninburen intill skolan.

Stor uppståndelse när Sverigeettan Elias Ymer dyker upp på planen intill Kvarnbyskolan. Foto: Tomas Stark

Björn Stenqvist, eldsjäl och idrottslärare på skolan, har initierat arrangemanget tillsammans med Anders Heimklo, Tennis Stockholm, och agerar konferencier och intervjuar tennisstjärnorna.

– Ni var ju här för sju år sedan. Då var ni juniorer och nu är ni heltidsproffs. Vad har ni gjort de här åren? frågar Björn Stenqvist bröderna Ymer.

Björn Stenqvist, idrottslärare på Kvarnbyskolan, agerade konferencier och intervjuade stjärnorna. Foto: Tomas Stark

– Jag har växt, rest jorden runt, tränat jättemycket och haft kul. Och haft tur, jag har fått vara skadefri, säger Elias.

”Lyssna på era lärare och era föräldrar”

Lillebror Mikael har en uppmaning till de hundratals eleverna på läktaren, en uppmaning som uppskattas av åtminstone Björn Stenqvist.

– Lyssna på era lärare och era föräldrar. Ibland vill man göra tvärtemot men lyssna på dem, de vill ert bästa, säger han.

Efter intervjun får ett gäng tredjeklassare chansen att spela tennis med stjärnorna.

Klara Milisevic och Isac Strömberg, Sveriges två bästa 15-åringar, spelar lite uppvisningstennis tillsammans med ett par tredjeklassare medan bröderna Ymer intervjuas. Foto: Tomas Stark

– Jag vet att ni i 4:an, 5:an och 6:an också är sugna, men det blir fler chanser att spela. Vi kommer att ha tennis på fredagseftermiddagarna i höst, antingen här eller i gympasalen, säger Björn Stenqvist.

Många frågor från eleverna

Och det är det som är tanken med stjärnornas besök. Både Björn Stenqvist och Intrum Stockholm Open vill att barn som vanligtvis inte kommer i kontakt med tennis ska få chansen att prova på. Förhoppningen är att de ska få upp ögonen för en ”ny sport” och i förlängningen säkra återväxten i svensk tennis.

Mikael Ymers dreadlocks är populära bland barnen på Kvarnbyskolan. Foto: Tomas Stark

Efter tennisspelet blir det filmvisning och frågestund i skolans matsal, och barnen på Kvarnbyskolan undrar för fulla muggar. ”Hur känns det att spela inför folk?” ”Åker ni privatflyg?” ”Kan ni alla språk?” ”Vem är bäst av er?” ”Från vilket land kommer ni?”

– Våra föräldrar är från Etiopien, men vi är födda här i Sverige, är Mikaels svar på den frågan, och det är svårt att tänka sig bättre förebilder än bröderna Ymer för eleverna på Kvarnbyskolan där barnen har rötter i över 50 olika nationer.

Elias tips: Mycket träning

”Har ni några tips?” undrar en ivrigt vinkande pojke. Elias svarar:

– För att bli bra på något måste man träna väldigt mycket. Du måste älska det du gör och träna tills du ändå inte vill längre – och då fortsätta i alla fall.

Sverigeettan Elias Ymer är 135:a på världsrankingen. Han flyttade till Stockholm från Skara när han var 15 år för att kunna satsa fullt ut på tennisen. En hel vinter bodde han tillsammans med sin bror och pappa i omklädningsrummen till tennisklubben Salks utebanor i Bromma. Nu bor han i Vällingby, men är mestadels utomlands på olika turneringar. Foto: Tomas Stark

En annan elev undrar hur det känns att vara kändis.

– Jag känner mig inte som en kändis och det är inget jag tänker på. Det gäller bara att visa samma respekt mot varje människa man möter, att ha ett stort hjärta och visa respekt för varandra, säger Mikael.

Skolan får racketar och bollar

Efter frågestunden lämnas racketar och bollar över till skolan, så att tennisspelet kan fortsätta på fredagarna. Nästa programpunkt – autografskrivning – skapar ett visst kaos i matsalen innan en lång och tät kö har börjat ta form.

Tennisstjärnorna skriver autografer för glatta livet i Kvarnbyskolans matsal. Foto: Anna Z Ek

Bröderna Ymer och de två 15-åriga talangerna Isac och Klara sitter tålmodigt och skriver men kön minskar knappt ändå.

Samtidigt har fotbollen tagit över igen på den lilla planen, kaninburen, som syns från matsalens fönster. Men inte helt och hållet. Fyra lågstadiebarn spelar faktiskt tennis med de racketar och gula skumgummibollar som blev kvar på konstgräset då den stora horden av mellanstadieelever rörde sig in till matsalen.