Turebergs FK:s Bianca Salming och Andreas Almgren är två bland flera stora namn som intar Vallen på måndag. Daniel Ståhl (nere till höger) kommer även, meddelar arrangörerna. Foto: Mostphotos/Anders Ekström/Nira Rodriguez Molin

Stjärnorna jagar rekord på Vallen

Snart möts eliten inom friidrotten på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.

  • Publicerad 14:12, 6 aug 2020

I april stod det klart att årets upplaga av Sollentuna Grand Prix senareläggs på grund av restriktioner efter coronavirusets spridning. Tävlingen var planerad till den 16 juni och sköts senare fram till den 10 augusti, på måndag.

Tävlingen kommer att hållas utan åskådare.

– Vi har ingen publik över huvud taget. Det kommer finnas enstaka ledare på plats, men fansen får följa tävlingen hemma, säger Lorenzo Nesi, presschef på Folksam GP, som har varit med och arrangerat tävlingen i ungefär 20 år.

Svenska rekord ska bräckas

”Det äldsta löprekordet ska ryka”, skriver Folksam GP på sin hemsida.

Löparna Kalle Berglund och hemmasonen Andreas Almgren, Turebergs FK, ska mötas på 2 000 meter. Den förstnämnde tog nyligen ett svenskt rekord på 1500 meter, och den senare rekordet på 3 000 meter inomhus. Möjligheten att Anders Gärderuds rekord på 5.02,09 från 1975 slås är stor, enligt arrangörerna.

Men de är inte ensamma på Vallen. Flera namn har blivit kända under veckan som har gått.

Den unga stjärnan och Sollentunaprofilen Bianca Salming väntas bland annat möta Sofie Skoog och Erica Kinsey i höjdhopp. Daniel Ståhl, världsmästare i diskus 2019 och som sänkte Ricky Bruchs rekord 2017, ska kasta mot Simon Pettersson.

Lorenzo Nesi tror att det blir en spännande dag på Vallen. Han påpekar även att friidrottstävlingar fungerat förvånansvärt bra under corona.

– Det är mycket bättre i år, speciellt för tjejer, än om vi jämför med förra året. Det har varit enklare att koordinera var folk ska tävla eftersom nästan ingen har varit utomlands. Senast förra helgen var hela eliten på 3 000 meter i Hallsberg, det har inte hänt innan, säger han.

Svensken och tvåan i världen inom längdhopp, Khaddi Sagnia, samt OS-finalisten från Australien, Henry Frayne, intar även Vallen på måndag. Utöver dem har även Erica Jarder, Kaiza Karlén och Tilde Johansson bjudits in, och tre av flera namn att räkna med.

Tävlingen visas på SVT 2, med start 18.00.

Man hade över 50 kilo knark i sin lägenhet i Helenelund

Nyheter En Helenelundsbo i 20-årsåldern misstänks ha bedrivit en omfattande narkotikaförsäljning, med sin lägenhet i Helenelund som bas. När polisen slog till fann man över 50 kilo amfetamin och mannen...torsdag 1/10 5:10

Skadegörelse slår hårt mot företagarna i Edsberg

Nyheter Rutor krossas i centrum I förra veckan krossades rutan till Edbergssalongen, och det är långt ifrån första gången näringsidkare i Edsbergs centrum drabbas av vandalisering. – Vi måste få bort de kriminella och gängen, säger...onsdag 30/9 12:56