Stjärnkrögaren Tommy Myllymäki vill öppna världens bästa restaurang på Djurgården

Stjärnkocken Tommy Myllymäki vill öppna ny världsbäst restaurang på Östermalm. Platsen är Biskopsudden på Djurgården, där Lisa på Udden låg tidigare.

  • Publicerad 16:07, 8 nov 2015

Hösten 2009 totalförstördes restaurang Lisa på Udden i en stor brand. Här, längst ut på Biskopsudden på Djurgården, vill en av världens bästa kockar Tommy Myllymäki öppna ny stjärnkrog. Med på tåget är restaurangkoncernen Svenska Brasserier, som bland annat driver Sturehof, Brillo och Stockholms Matmarknad.

"Högsta möjliga nivå"

Restaurangen ska inte bara bli Sveriges, utan en av världens, bästa restauranger.

– Vi har höga ambitioner. Restaurangen är tänkt att bli en destination, säger Tommy Myllymäki, som menar att restaurangen på Djurgården kommer bli hans största utmaning någonsin yrkesmässigt sett:

– Efter perioder av tävlande känner jag mig redo att verkligen pusha mig själv mot nya mål, genom att öppna och driva en restaurang, där det finns resurser att jobba med högsta möjliga nivå.

Vad vill ni göra?

– Vi vill skapa en restaurang som för gastronomin framåt, men utan att det känns tillknäppt. Det är också därför vi tänker oss 40 till 50 platser istället för 10, 12. Vi vill att de som besöker oss även ska kunna ha kul.

Vad blir det för typ av mat?

– Planen är att utgå från svenska råvaror i säsong. Vi kommer att ha öppet halvårsvis, från augusti fram till nyår eftersom det är den bästa säsongen för svenska råvaror, som skaldjur, grönsaker, vilt, frukt och bär.

Öppet sex månader om året

Arkitekten Jonas Bohlin har fått uppdraget att designa restaurangen både invändigt som utvändigt. Om Kungliga Djurgårdens förvaltning godkänner förslaget, kan restaurangen öppna hösten 2017 som tidigast.

När restaurangen står klar kommer den att vara öppen för gäster sex månader om året och resterande tid fungera som ett utvecklingscenter.