Melker Andersson pratar med köksmästaren Mikael Bergsten om de sista justeringarna. Foto: Linda Dahlin

Stjärnkrögare satsar trippelt i gallerian

Foodcourten i Kista Galleria har fått liv igen efter branden i mars. I början av maj öppnade stjärnkrögarna Melker Andersson och Danyel Couet två restauranger – Vigårda och Dos Gringos plus en glassbar. – Även om man är på språng vill man äta bra mat, säger Melker Andersson.

  • Publicerad 17:17, 15 maj 2018

Sedan branden i ett ventilationssystem den 18 mars har endast en liten del av restaurangerna i Foodcourten kunnat hålla öppet. Men nu börjar det bli liv i gallerians matdel igen, i måndags öppnade nio restauranger åter efter saneringen och ombyggnaden efter branden.

Nya delen av Foodcourten efter brandsaneringen. Foto: Linda Dahlin

I början av maj öppnade stjärnkrögarna Melker Andersson  och Danyel Couet två nya matställen i gallerian: Dos Gringos och Vigårda, vilket har lockat många nyfikna matgäster.

Konceptet Vigårda har de sedan tidagare på flera ställen. De serverar snabbmat med fokus på råvaror från bondgårdar, åkrar och grönsaksland.

Dos Gringos serverar mexikansk mat. Restaurangerna ligger intill varandra på ett hörn i Foodcourten.

Melker Andersson fixar med den sista inredningen. Foto: Linda Dahlin

– När vi såg att vi fått ett hörn som var ganska stort tänkte vi att vi lika gärna kunde öppna en glassbar i mitten också, säger Melker Andersson, som är på plats när Mitt i hälsar på för att pynta den mexikanska restaurangen med några kaktusar.

Han driver flera finare restauranger, men startade upp snabbmatsstället Vigårda tillsammans med Danyel Couet för drygt sex år sedan i Moodgallerian inne i stan.

– I Sverige har vi varit ganska dåliga på att erbjuda bra snabbmat, som ofta förknippas med junkfood. Men det börjar komma mer och mer nu; ställen som erbjuder bra snabbmat och det känns kul att vara en del av den utmaningen, säger Melker Andersson.

Han var tillsammans med en annan stjärnkock, PG Nilsson, på väg att starta en kockskola i Rinkeby med planerad start 2015 i samarbete med Familjebostäder och Stockholms stad. Tanken var att utbilda Järvabor till kockar och garantera dem jobb på någon av deras restauranger.

Kockutbildningen blev aldrig av, på grund av ekonomiska och juridiska svårigheter. Men Melker Andersson har inte släppt idén på en kockskola.

– Branschen skriker efter folk och det skulle behövas utbildas fler kockar men i en snabbare takt än på restaurangskolorna. Järvaborna är i regel otroligt duktiga på mat, matlagning har en stor plats i familjerna. Det finns till exempel mammor som är enormt duktiga på att laga mat här. På de här två nya ställena i gallerian har vi anställt en hel del Järvabor, säger Melker Andersson.

Järvaborna är i regel otroligt duktiga på mat

Om det blir en kockskola kommer han att starta den på egen hand, utan inblandning av någon kommun.

– Det blir för långa startsträckor med all byråkrati, jag vill att det ska hända snabbt, säger han.

Framåt midsommar beräknas ytterligare fem restauranger att öppna i Foodcourten.