Stjärnkocken ska lyfta sjukhusmaten på Sös
Micromat istället för kantiner ska revolutionera maten på Södersjukhuset. Nu invigs det nya köket – tre år för sent. – Jag ser ingen skillnad på matgäster på sjukhus eller restauranger, säger stjärnkocken Markus Aujalay.
- Nyheter
- Publicerad 16:05, 6 feb 2018
Maten på Södersjukhuset har de senaste årtiondena körts med lastbilar från Rosenlundssjukhuset. Men nu är det slut på det. Sjukhusets nya tillagningskök står färdigt – och kommer erbjuda betydligt fler rätter än tidigare.
Menyn består bland annat av tolv olika huvudrätter, som patienterna får välja mellan. Anhöriga ska också få möjlighet att köpa mat. Istället för stora kantiner kommer maten nu förvaras i kylskåp på avdelningarna, där personalen sedan värmer önskad måltid i en plastlåda i micron.
Basilikaöverbakad färsk laxfilé och citronsås serverad med bakade gulbetor, broccoli och potatismos – en av rätterna som serveras i Södersjukhusets nya kök. Foto: Pekka Pääkkö
Mat alla tider på dygnet
Plastlåda låter kanske trist, men det finns ett specialtrick. Lådornas botten går att ta bort, så när maten serveras till patienterna ligger den förhoppningsvis snyggt upplagd på en tallrik.
– Du kan få den här maten dygnet runt alla dagar på året. Det är ganska så unikt, säger kocken Markus Aujalay.
Han har i sju år arbetat med det nya matkonceptet på SÖS. Han har bland annat varit med och tagit fram förslag på menyer och lobbat för hur viktigt det är att ge det lilla extra när man lagar patientmaten. Det vet även chefläkaren Eva Tillman.
– Maten är viktig för tillfrisknandet, säger hon.
Allt från vegobiffar till köttbullar
Hur smakar maten då? På pressträffen får vi testa fem olika rätter. Och visst smakar det. Bättre än vad man tänker sig sjukhusmat, men inte riktigt i klass med restaurangmåltider. Den stora fördelen är variationen (se menyn i faktarutan nedan). Och flexibiliteten, att man som patient får välja själv när man ska äta. Och så får man ta backning om man vill.
Det nya köket är runt tre år försenat, vilket till stor del beror på att det varit problem att hitta rätt plats för det i sjukhusområdet.
– Det har varit många turer, vilket har varit frustrerande för oss och för sjukhuset. Men en sådan här dag kan man inte önska något mer, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Fakta
Fakta
800 måltider om dagen
Runt 800-900 måltider ska serveras på sjukhuset varje dag. Målet är att kostnaden för maten ska vara den samma som förut, trots det större utbudet. Det ska man uppnå genom bland annat minskande personalkostnader och att man kan minska matsvinnet, som förra året låg på runt 40 procent.
Investeringskostnaden för det nya köket är nära 63 miljoner kronor.