För drygt en månad sedan fick Daniel Höglander och Niclas Jönsson på Aloë i Älvsjö två michelinstjärnor, nu kämpar de för krogens överlevnad Foto: Pekka Pääkkö

Stjärnkockar auktionerade ut sig själva för att rädda Aloë

Kockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson på Aloë i Älvsjö auktionerade ut sig själva i ett försök för att dra in pengar för att rädda krogen i coronakrisen. Sista budet landade på hela 90 000 svenska kronor. – Vi är lämnade åt våra egna öden och slumpen, säger Daniel Höglander.

  • Publicerad 18:05, 24 mar 2020

Coronaviruset har slagit hårt mot näringslivet, inte minst restaurangbranschen och Älvsjökrogen Aloë. Ägarna och tillika kockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson är redo att göra allt vad som krävs för att ta sig genom krisen.

Det första steget var en auktion där erbjudandet var en middag för tolv personer lagad av de två . När budgivningen, som hölls på instagram, var slut landade priset på 90 000 kronor.

– Det är egentligen bara en liten del i vår värld då 90 000 kronor kanske motsvarar en i personalen på en månad och vi har 15 anställda. Men det spelar ingen roll, allt är välkommet och vi hade inga som helst förhoppningar, säger Daniel Höglander.

Den andra stjärnan blev en räddning

Tidigare i år fick restaurangen sin andra Michelinstjärna, vilket sedan dess lett till en dagligen fullbokad restaurang.

– Vi har det bra bokat i april, men det tror jag har att göra med att vi fick en andra stjärna och att vi hade bokningar redan innan coronaviruset. Aloë är ingen restaurang som man droppar in i utan där bokar man två månader i förväg, säger Daniel Höglander.

Den 1 april släpper de borden för maj och juni, vilket Daniel Höglander menar kan bli ett kvitto på hur illa situationen faktiskt är. De har fått en del avbokningar, men kämpar med att hitta på nya planer.

– Vi har massa planer. Det är egentligen det minsta problemet. Men att dra igång nytt och implementera nya saker i sin verksamhet, det kostar pengar. Det finns ingen tid för test utan man måste dra igång något som funkar direkt. Funkar det inte så blöder du ännu mer, säger han.

Vi är krigare, så vi kommer att på något sätt ta oss genom det här

Daniel Höglander

”Vi blir inmålade i ett hörn”

Daniel Höglander känner sig besviken och frustrerad över regeringens olika löften och stödpaket under krisen.

– Vi är lämnade åt våra egna öden och slumpen. Vi har blivit inmålade i ett hörn och satta i en sits som är helt oacceptabel och omänsklig, tycker jag. 

Han ser inte de insatser som gjorts som stöd utan snarare som lån och uppskjuten skatt som senare ska betalas tillbaka.

– Men vi är krigare, så vi kommer att på något sätt ta oss genom det här. Hur vi gör det kan jag inte svara på, men vi är inte några som lägger oss, utan vi kör in i kaklet. 

Nu är det upp till oss! Stötta söderort!

Att göra ännu en auktion är inte aktuellt anser de, då Daniel Höglander menar att det kortet redan är bränt.

– Vi drabbas väldigt mycket av det här. Det jobbigaste är att inte veta hur framtiden ser ut, säger han.