"SYND". Gert Wingårdh tycker stadsbyggnadskontorets besked om Tellus Towers är trist. Foto: SSM & Wingårdhs/Petter Berg

Stjärnarkitekten kritisk till att skrota Tellus Towers

Nu kommenterar både byggherren och arkitekten bakom Tellus Towers stadsbyggnadskontorets nya besked om Telefonplan.

  • Publicerad 14:25, 17 sep 2020

Stadsbyggnadskontorets förslag om att fimpa Tellus Towers och istället bygga en grupp av 20-30 våningarshus vid Telefonplan är ingen ljuv musik i namnkunnige arkitekten Gert Wingårdhs öron.

Förslaget: Tellus Towers skrotas

Enligt honom betyder det här ett hårt slag mot alla planer på höga hus i huvudstaden.

– Alla har rätt till sin uppfattning och där har jag en annan än staden vilket vi manifesterat tydligt. Jag tycker det är synd att Stockholm i sådana fall går miste om möjligheten att bygga riktigt höga hus centralt. För om det är stadssiluetten som är problemet generellt borde det här innebära att de inte kan tänka sig riktigt höga hus och det är i centrala lägen det behövs, där det finns en koncentration av människor och arbetsplatser, säger Gert Wingårdh.

– Här ville vi erbjuda 1 200 specialinrättade, små lägenheter som är väldigt efterfrågade. Det är fler än 16 000 som har anmält intresse. Det är synd att de inte får njuta av utsikten av det vackra Stockholm. 

Han ger heller inte mycket för att tornen skulle påverka siluetten av Stockholm.

– Jag tycker att de här riktigt höga husen har riktigt slanka proportioner och uppfattas som intressanta siluetter. Det slanka tornet är lika slankt som kärnan i Kaknästornet. Det hade varit stiliga byggnader som stärkt Stockholms varumärke.

Men enligt honom kommer de inte släppa greppet om Telefonplan om förslaget går igenom. De vill gärna jobba vidare med området tillsammans med SSM och staden.

– Allt annat vore tjänstefel. Men det är tråkigt att staden avstår från att göra en unik byggnad där vi hade en fantastisk lösning. Men vi kanske kan göra en ännu bättre lösning, men mer konventionellt. Det är som att gå från att äta japanskt lättsmält gastronomi till danskt smörrebörd. Båda är trevliga men det ena är lite mer spännande. 

Byggherren SSM hälsar i en skriftlig kommentar att de avvaktar nämndens beslut.

"SSM ser fram emot en fortsatt dialog och samarbete med Stockholms stad om hur SSM kan bidra med ytsmarta och prisvärda bostäder och skapa en attraktiv och hållbar stadsutveckling vid Telefonplan” skriver Ann-Charlotte Johansson, kommunikationschef.