Småfifflaren Metin (Can Demirtas) får ett bokkontrakt mot sin vilja i “Måste gitt”.

Stjärnan från "Måste gitt": Flyttade för att slippa Rinkebysvenskan

Årets stora svenska filmhajp heter "Måste gitt". Can Demirtas, 30, från Hammarbyhöjden spelar en förortsgangster som blir succéförfattare. Vi kollar läget med honom inför premiären imorgon.

  • Publicerad 13:22, 9 jan 2017

Om du inte pratar perfekt svenska blir du inte tagen på allvar, oavsett vem du är eller hur smart du är.

"Måste gitt" har redan inkasserat goda betyg från kritikerna. Bland annat vår filmexpert Jacob Lundström kallar den för "en energikick".

– Det känns skitbra att folk fattar. Vi var rädda att folk skulle klassa den som en förortsfilm eftersom Metin, min karaktär, är som han är, säger Can Demirtas i telefonen, i taxin på väg hem efter efter ett långt framträdande i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Är förortsfilm en diss?

– Då blir det en smal film och vi vill nå ut till alla. Det är som en film om rost. Det finns faktiskt en film om rost, visste du det? Den skulle till exempel aldrig jag gå och se.

Du flyttade till Hammarbyhöjden från Rinkeby för två år sedan. Vad är skillnaden?

– Ja du... Det är lugnare, om jag säger så. Barnvänligare och trevligare.

I DN säger du att du flyttade för att dina barn ska lära sig "klockren svenska".

– Det stämmer. Det gör man absolut inte i Rinkeby, det är därför det kallas "Rinkebysvenska". Om du inte pratar perfekt svenska blir du inte tagen på allvar, oavsett vem du är eller hur smart du är. Inte jag heller. Det är jättejobbigt och blir ett problem. Det borde inte vara så, men det är så det är i Sverige.

Varför ska folk gå och se "Måste gitt"?

– För att annars är man efter. Den är the shit just nu. Det kommer att bli som om någon frågar om du sett "Gudfadern" eller "Scarface", och du inte gjort det. Du måste hänga med.

"Måste gitt" är regisserad av Ivica Zubak. Den har premiär imorgon, fredagen den 6 januari. Läs vår recension här.