Gustav Blix vill gärna se fler tjejer i skogarna. "Det är väldigt lite machokultur inom mountainbikecyklingen, den är ganska inkluderande, det är inga lilla gumman-gliringar. Skogen och cykeln skapar en sorts ödmjukhet tror jag" säger han. Foto: Pekka Pääkkö

Stigcyklist som värnar naturen

För tio år sedan var Gustav Blix ensam på sin mountainbike. Nu snirklar sig allt fler fram på stigarna i Lövsta. Men alla applåderar inte terränghojarnas intåg i skogarna. Cyklister tvingas väja för att inte krascha in i hinder som byggts upp i nerförsbackarna.

  • Publicerad 15:58, 1 okt 2015

Senseptembersolen strilar genom lövverket ned på den lilla skogstigen i Lövsta när Gustav Blix kränger på sig knäskydd och armbågsskydd.

– Det är ganska ofta man flyger över styret och landar på armbågen. Förr cyklade man helt utan skydd, bara med hjälm. Men sen började jag med downhill, där har man har en hel rustning på sig, och insåg att det går nästan lika fort i småskogarna – och där cyklar man bara i kalsongerna , säger Gustav Blix och ler brett.

Han är uppvuxen i Hässelby Gård och började hoja på allvar i Lövsta för tio år sedan.

Då var han ganska ensam mountainbikecyklist eller stigcyklist, som han föredrar att kalla sig.

– Nu stöter man på folk, diverse cykelforum växer och mountainbikeförsäljningen ökar. Cyklarna har blivit billigare. Det har blivit en sport man kan ägna sig åt utan att behöva lägga ner hiskeliga mängder pengar, säger Gustav Blix.

Men alla applåderar inte mountainbikehojarnas framfart i skogarna. En annan cyklist från västerort skriver på sin blogg att han har mötts av hinder som någon byggt upp i en del nedförsbackar.

”Jag kan inte tolka dessa hinder som något annat än oförståelse inför vad vi stigcyklister egentligen ägnar oss åt”, skriver han.

Gustav Blix har aldrig blivit utskälld. Möter han en hund eller häst stannar han.

– Det är generellt väldigt lite konflikter, men de som är negativa skriker högt, säger han.

I våras startade han och några andra mountaikbikefantaster Stockholms Stigcyklister. De vill vara proaktiva och förekomma ytterligare konflikter. Stockholms befolkning växer och det kommer att bli allt trängre i skogarna.

– Då måste vi samsas och försöka hjälpa stigcyklister att förstå hur man sliter minst på och bevarar naturen, säger Gustav Blix.

Tre enkla grundregler finns. Lämna cykeln hemma när det är som blötast, undvik att låsa hjulen och cykla rakt igenom surhålen, inte runt dem. Det gör dem bara större.

Gustav Blix hoppar upp på sin bakväxlade Scott. Det är 22 kilometer tur och retur till Bruket i Järfälla.

– Jag har med mig kaffe och kexchoklad och tänkte stanna och fika vid Gåseborg, där är det världens utsikt över Mälaren, säger han.

Fakta

Gustav tipsar om bra cykelterräng

Hellasgården, Nacka.

Ursvik, Sundbyberg.

Järvafältet.

Kärsön, Ekerö.

Fornstigen, Ekerö.

Lövsta, Stockholm och Järfälla.

Rudan, Haninge.

Paradiset, Huddinge.

Flottsbro, Huddinge.

Visa merVisa mindre

Fakta

Tips till mountainbikenovisen

Hjälm är obligatoriskt, men det är även bra att använda skydd för armbågar och knän.

Välj pedaler där fötterna inte sitter fast för att lättare kunna hålla balansen genom att sätta ner fötterna.

Häng med på Tisdagsrejden där cyklister varje tisdag klockan 18.30 året om samlas vid Hammarbybacken för att cykla.

trailforks.com/region/stockholm är en bra sajt med aktuell information om Stockholms cykelstigar.

Visa merVisa mindre