KLÄDBERG. Under pandemin har många stickat, virkat och sytt hemma till de babypaket som Stickkontakten i Pingstkyrkan ligger bakom. Foto: Bo Wingård

Stickkontakten slog rekord i babypaket

Många flitiga fingrar har stickat, virkat och sytt i Väsby under pandemin. När Stickkontakten åter kunde träffas slogs rekord i antal babypaket, som ska hjälpa nyfödda till en bra start i livet på olika platser i världen.

  • Publicerad 08:38, 13 okt 2021

Tillsammans förändrar vi världen, en maska i taget.

Varje onsdag träffas ett gäng damer i Pingstkyrkan på Kapellvägen i Upplands Väsby för att sticka, sy och virka. Resultatet blir kläder och babypaket till nyfödda barn i framför allt länder i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern.

Under pandemin har de dock suttit hemma och handarbetat, men har äntligen kunnat ses vid några tillfällen under hösten.

Förra onsdagen var det så dags att packa ihop alla bidrag, som samlats i källare och på vindar.

– Att få träffas igen efter covid är förstås en höjdare, men snäppet häftigare var det förstås när vi gemensamt la samman och packade ihop alla bidrag som producerats.

– Det blev rekord med hela 127 babypaket! Och vi som tyckte det var mycket förra året med 90 paket, säger Barbro Wingård på Stickkontakten.

Blöjor av gamla lakan

Det har zickzackats tygblöjor av gamla lakan, stickats koftor, mössor och strumpor.

– Det finns så mycket skaparglädje och det här har hjälpt många att må bra under pandemin, att göra något och känna sig behövd.

Varje babypaket innehåller filt, tygblöjor, handduk, tvättlapp, barntvål, babykläder som bodies och sparkdräkter, koftor och mössor. Paketen förmedlas via containrar med sjukvårdsutrustning, som Human Bridge skickar till sjukhus och dispensärer världen över.

– Den här gåvan kan faktiskt göra så att mödrarna bryter traditionen att föda hemma, vilket bidrar till att minska barn- och mödradödligheten. På sjukhuset får de allt vad de behöver för en nyfödd.

Vid full stickstyrka är det runt 12–15 kvinnor som handarbetar på onsdagar. Men det finns plats för fler, även män.

– Alla är välkomna. Även den som inte handarbetar kan hjälpa till att reda ut trassliga nystan, sortera knappar eller ordna en enkel fika, säger Barbro Wingård.

Stickkontakten

Stickkontakten har träffar varje onsdag klockan klockan 14-16 i Pingstkyrkan på Kapellvägen 2 i Väsby.

Gruppen tillverkar babykläder, filtar med mera som skickas vidare till sjukhus och dispensärer i samarbete med Erikshjälpen, Läkarmissionen och Human Bridge.

Kläderna välkomnar och värmer nyfödda barn på olika ställen i världen, främst länder i Afrika, Östeuropa och Mellanöstern.

Visa merVisa mindre