Steppar upp. Under nästan två månader visas det konst istället för reklam på de stora LED-skärmarna på Stureplan, Kungsgatan och Katarinahissen. Foto: Jorun Burman Berg

Steppande möss ger andrum på Stureplan

Ut med reklamen – och in med steppande möss och sjungande fiskar. Ta en digital konstpaus på enorma LED-skärmar i innerstaden.

  • Publicerad 11:49, 5 feb 2021

Det är en vaggvisa inför den stora katastrofen.

Mellan den den 5 februari och den 26 mars visas den tillfälliga konstnärliga gestaltningen KONSTPAUS #3 på de stora reklamskärmarna på Stureplan, Kungsgatan och Katarinahissen.

På skärmarna visas delar ur två filmer av regissören och konstnären Niki Lindroth von Bahr, känd för sina stop motion-animationer med djurdockor.

På Kungsgatan och Stureplan visas scener ur den animerade musikalen Min börda från 2017. På Stureplan bjuds det på ett steppande möss i klassisk Hollywoodstil, och på Kungsgatan sjunger fiskar om ångest och ensamhet.

– Att visa konst på de stora reklamskärmarna skapar ett tankemässigt andrum i vardagen, säger curator Frida Cornell i ett pressmeddelande.

Existensiella fabler

Niki Lindroth von Bahrs filmer beskrivs som existensiella fabler. För texterna står manusförfattaren Martin Luuk.

På skärmen på Katarinahissen rullar några sekvenser från den senaste filmen Något att minnas (2019).

– Det är en vaggvisa inför den stora katastrofen, minnen av en värld som håller på att lösas upp, säger Niki Lindroth von Bahr om filmen.

Projektet KONSTPAUS startade i februari 2020 och är ett samarbete mellan Stockholm konst, fastighetsbolaget Hufudstaden och Atracta som ligger bakom de stora LED-skärmarna.

– Det har stor betydelse att konsten på det här sättet ges möjlighet att expandera våra gemensamma rum, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

Regissör. Niki Lindroth von Bahr är född 1984 och har medverkat på filmfestivaler som Cannes, Toronto och Sundance. I år arbetar hon med en film för Netflix. Foto: Jorun Burman Berg

Analogt. Niki Lindroth von Bahr animerar med hjälp av handgjorda dockor i skepnad av möss, sniglar och fiskar. Foto: Niki Lindroth von Bahr