Bergmassorna började komma ut bredvid kyrkan 2017. Det dröjer till 2024 innan de är helt borta. Foto: Stefan Källstigen

Stenar ska forslas bort från Botkyrka kyrka

De stora stenarna mellan Botkyrka kyrka och Shell ska bort. Flytten kommer att ta flera år, men kanske börjar Skanska tidigare än det innan var sagt.

  • Publicerad 17:09, 7 okt 2020

Förra hösten skrev Mitt i att bergmassorna som legat på åkern mellan Botkyrka kyrka och Shell i Eriksberg sedan 2017 ska börja forslas bort 2021. Planen är att stenarna ska vara borta 2024.

Nu meddelar Botkyrka kommun och Skanska att flytten kan komma igång tidigare än 2021. Men helt säkert är det inte.

"Det är svårt att ange exakt datum för flytten, men förhoppningen är det kan ske på denna sida årsskiftet." skriver Martin Bucht som är vd för det av kommunen och Skanska samägda bolaget Botkyrka Södra Porten AB.

"Kommer krossas på plats"

Enligt Martin Bucht behöver bolaget både göra en anmälan om att stenkrossen sätter igång till kommunen. Därutöver behöver man tillstånd för att ställa upp både containrar och tält.

– Stenarna kommer att krossas på plats. Det är det bästa alternativet ur miljösynpunkt eftersom en mängd onödiga transporter då kan undvikas. För att minimera störningarna på plats kommer bullerskydd att placeras ut. Krossningen kommer att ske i tält för att undvika att damm sprider sig vidare, säger Martin Bucht VD på Södra Porten AB i pressmeddelandet.

Innan årsskiftet ska bolaget och kommunen också presentera en övergripande vision för hur områdena med bergmassor på båda sidor motorvägen ska utvecklas.

Nya visioner

Tidigare var målet ett handels- och företagsområde med 4 000 nya jobb. Men förra hösten öppnade Skanska och kommunen för nya visioner kring Botkyrka Södra Porten.

– Att det blir ett nytt stort Kungens Kurva tror inte jag personligen, men det kommer säkert att bli handel i någon del, sade Martin Bucht, vd på gemensamma bolaget Botkyrka Södra Porten AB till Mitt i förra hösten.

Protesterna mot bergmassorna och planerna har varit stora. Enligt kommunens projektledare finns det många aspekter att ta hänsyn till i projektet.

– Inte minst när det gäller de kulturhistoriska värdena som finns i området, säger Sara Andersson, projektledare på Botkyrka kommun.