Den välta blomkrukan fanns cirka 275 meter från byggarbetsplatsen. Den skadade bilen cirka 100 meter från platsen. Foto: Niklas Nordström/Jimmie Hedberg

Stenar flög in i Rikstens friluftstad vid sprängning

En sprängning vid en byggarbetsplats i Rikstens friluftsstad gjorde att det flög stenar in i bostadsområdet. Både bilar och byggnader träffades.

  • Publicerad 12:42, 1 okt 2020

Det var vid 10.30-tiden på onsdagen som det kom larm från Rikstens friluftsstad i Tullinge. En sprängning vid en byggarbetsplats gjorde att det flög sten in i bostadsområdet intill.

– Det är olustigt så klart. Vi fick två bilar skadade, hål i garagetaket och skadade tegelpannor på huset. Min fru och barn kom hem tio minuter innan. Minst tre bilar till i området skadades, säger Jimmie Hedberg som berättar att han bor cirka 100 meter från byggarbetsplatsen.

Ännu längre bort berättar en ortsbo att en sten på 267 gram välte en blomkruka på altanen. Platsen ligger cirka 275 meter från byggarbetsplatsen, uppskattar personen.

"Vet inte vad som gått fel"

På byggarbetsplatsen låter byggherren Obos bygga nya hus. Obos har anlitat en entreprenör för bygget som i sin tur anlitat en sprängfirma.

– Vi vet inte vad som gått fel. Det kommer att göras en utredning av vad som hänt. Vi på Obos ser väldigt allvarligt på det inträffade. Det är säkerheten först som gäller för oss. Vi är väldigt måna om att det inte händer igen, säger Ulrika Liiv, kommunikationschef på OBOS Sverige.

Grannen Jimmie Hedberg tycker att Obos skötte sig bra efter olyckan. Han berättar att företaget hade personal på plats till klockan 18 för att svara på frågor.

– De var väldigt om sig och kring sig och tog dit extra personal, säger han.

Polisen som kom till platsen och upprättade en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Enligt Obos lämnade polisen sedan över ärendet till Arbetsmiljöverket eftersom ingen person kom till skada vid sprängningen.