Sten sprang över 39 mil i en park i Timisoara

Ni som tänker att man måste vara galen för att genomföra ett marathon – håll i er nu! Sten Orsvärn från Skarpnäcks gård sprang drygt 39 mil – nytt svenskt rekord – i en 48 timmar lång så kallad tidsultra i Rumänien förra helgen.

  • Publicerad 09:15, 29 sep 2018

– Jag sprang ett 200-mileslopp, drygt 32 mil, för ett par år sedan. Då höll jag på i 39 timmar. Sedan dess har jag klurat på att jag kanske skulle försöka mig på ett 48-timmarslopp, säger Sten Orsvärn och får det att låta hur naturligt som helst.

Men oss lurar han inte, eller hur! Naturligt är det givetvis inte. Men det handlar om att flytta gränser. Och den här 56-åringen från Skarpnäcks gård har sprungit i snart 50 år.

”Hela tiden ett slags motionär”

– Ja, jag har egentligen alltid hållit på med löpning i en eller annan form. 1979 sprang jag Lidingöloppet för första gången, och 1980 Stockholm Marathon. Hela tiden har jag varit ett slags motionär. Det är mycket tack vare det jag har orkat hålla på, det har inte varit någon elitsatsning, säger Sten.

I början av 2000-talet hittade han nya utmaningar i form av triathlon och ultralopp, det vill säga längre än maraton. Bland annat har han varit med på Ironman-VM i Hawaii tre gånger, och så sent som i fjol vann han guld i sin åldersklass M55.

Det svenska rekordet inte oslagbart

– Men efter Ironman-VM för ett år sedan la jag om fokus och bestämde mig för att testa ett 48-timmarslopp. Jag tyckte att det svenska rekordet inte var så bra, och att det borde gå att slå, säger Sten.

Han valde ett lopp i Timisoara i Rumänien i september och har tränat för det sedan början av året, i snitt cirka elva timmar löpning i veckan.

39,4 mil på 48 timmar

– Det handlar inte om några groteska volymer. Jag springer ofta till och från jobbet i city, det är drygt åtta kilometer, och det kan ganska lätt bli tre mil om jag tar en omväg runt Djurgården. Och så ett långpass på helgen.

Förra helgen var det upp till bevis. Starten gick klockan 9 på fredagsmorgonen. På söndagsmorgonen 48 timmar senare hade Sten tagit sig drygt 322 varv runt den 1 222 meter långa banan i en park i Timisoara. Summa 39,4 mil. Nytt världsårsbästa och nytt svenskt rekord.

Flera svackor och dippar

– Skitkul! Men det var lite kluvet för jag hade satt upp 42 mil som mål. Men det är lätt att överskatta sin egen förmåga, så egentligen ska jag bara vara nöjd.

Sten Orsvärn på prispallen i Timisoara. Foto: Åsa Orsvärn

Första svackan kom redan efter sex timmar. En ny dipp, nu rejäl, kom vid 19 timmar då det var mörkt och kallt. Efter 30 timmar låg Sten fortfarande på sin A-plan, 42-milstempo, men då var det dags för nästa tunga dipp.

– Då hade jag 18 timmar kvar och kände att kroppen inte ville mer.

”Känns som om man springer på benpiporna”

Men Sten bytte mål från 42 mil till att slå det svenska rekordet på 38,5 mil och körde vidare. Det funkade. Vid 07-tiden på söndagsmorgonen passerade han det svenska rekordet, med två timmar till godo.

Sten Orsvärn vid varvning på söndagsmorgonen. Foto: Åsa Orsvärn

– Då gick jag de sista varven. Det är svårt att förklara men det känns som om man har sågat av fötterna och bara springer på benpiporna, så jag hade svårt att motivera mig.

Ingen sömn och ingen mat

Stens trick är att hålla igång hela tiden. Han sov ingenting på de 48 timmarna, och åt ingen mat.

– Man kan ta kortare pauser och gå, det är bra för att variera belastningen, men sova går inte om man ska hinna långt. När det gäller mat finns många teorier. Jag drack en flaska sportdryck i timmen och så åt jag några apelsinklyftor och några vingummin för att få illusionen av att jag åt.

”I ett vegetativt tillstånd”

Springer man ett ”vanligt” lopp, över en viss distans, så vet man att ju snabbare man springer desto tidigare kommer man i mål och får vila. Så fungerar det inte i en tidsultra.

– Nej, det är något av en mental utmaning. Jag försätter mig i ett slags vegetativt tillstånd, det blir ett slags meditation, säger Sten.

Nytt mål – som får 48 timmar att blekna

Nu ska insatsen i Timisoara få sjunka in. Sten ska känna att kroppen är hel och ikapp, liksom hjärnan som fortfarande ligger efter med sömn. Sedan tar han sikte på nya mål.

– Jag är inte sugen på ett 48-timmarslopp igen, för det var jobbigt. Men jag funderar på att testa ett 6-dagarslopp. Fördelen med det är att då får man sova lite i alla fall. Det svenska rekordet sattes i år och är 880 kilometer. Det skulle jag vilja slå. Det går ett lopp i Ungern i maj. Du ser – nu när vi pratar om 6-dagarslopp låter inte 48 timmar lika galet längre!

Fakta

Hustrun Åsa var med som support

Namn: Sten Orsvärn.

Ålder: 56 år.

Bor: Skarpnäcks gård.

Familj: Hustrun Åsa som var med som support under loppet i Timisoara, och barnen Melker, 22, och Magda, 18.

Yrke: Egen företagare. Konsult som hjälper banker med system för värdepappershandel. Är även tränare åt uthållighetsidrottare.

Klubb: Stockholm Långdistansklubb.

Meriter i urval: 1:a TEC 100 miles 2012. 1:a M50 Ironman Lanzarote 2013. 1:a Swedish Alpine Ultra (107 km Nikkaluokta – Abisko) 2014. 1:a TEC 200 miles 2016. 1:a Swedish Alpine Ultra 2016. 1:a M55 Ironman Lanzarote 2017. 15:e M55 Ironman World Championship 2017. 2:a RM 24h Skövde (222,22 km) 2018. Svenskt rekord och världsårsbästa i 48h (393,98 km) i Timisoara 2018.

Visa merVisa mindre