Ur marknadsmaterialet för Tellus Tower från byggherren SSM. Foto: SSM

Sten Nordin (M) om skyskrape-floppen: "Obegripligt"

Tellus Tower har skämtsamt kallats Empire Sten Building, efter förra finansborgarrådet Sten Nordin som lanserade projektet. Han beskriver den uppkomna situationen som "obegriplig".

  • Publicerad 22:07, 12 feb 2015

Idén om en skyskrapa vid Telefonplan kom upp som idé för nära tio år sedan och lanserades senare av dåvarande finansborgarrådet Sten Nordin (M) som ett utmärkt exempel på ett riktigt högt hus på rätt plats.

Nu är projektet stoppat, eftersom Försvarsmakten kräver att det 240 meter höga huset bantas ner till 45 meters höjd, med hänvisning till platsens betydelse för militären.

Staden borde ha vetat

Sten Nordin beskriver det som ”obegripligt” att staden inte fått kännedom om platsens känslighet förrän nu.

– Det är obegripligt. Projektet var uppe som idé någon gång 2006-2008 tror jag, och kom sedan åter. Det har funnits rika tillfällen kolla platsen, skriver han i ett meddelande till StockholmDirekt.

Stadsbyggnadskontoret ifrågasätter varför länsstyrelsen, som har ansvar för att samordna statens intressen med kommunernas, inte haft bättre koll. Försvarsmakten säger att Stockholm aldrig hört av sig i frågan förrän ärendet gick ut på det nu aktuella samrådet.

Vem anser du bär ansvaret, Sten Nordin?

– Jag tror nog att stadsbyggnadskontoret och länsstyrelsen får reda ut vem som har ansvaret för att tala med Försvarsmakten.

Karin Ernlund (C), ordförande för Centerpartiet i stadshuset, är förbannad för att bygget nu befinner sig i limbo.

– Man kan verkligen ifrågasätta om riksintresset ska stå över allt när vi vill utveckla och bygga Stockholm, säger hon och fortsätter:

– Eftersom Försvarsmakten hänvisar till sekretess är det också svårt att ta ställning till hur viktigt deras yttrande egentligen är.