Tidigt ute. Bram's Burgers öppnade vid en liten park mitt i Kistas arbetsplatsområde hösten 2019 och var tillsammans med Babas Burgers först ut med de trendiga gourmetburgarna i Kista. I dag finns Bram's även i Kungens kurva. Foto: Claudio Britos

Stekhett med food-trucks i Kista

Burgartrenden skulle brytas. Trodde folk. Men man hade inte räknat med Kista. På kort tid har fem hamburgerställen öppnat och ingen tycks gnälla på konkurrensen. Men, hur många burgare orkar vi?

  • Publicerad 11:30, 26 nov 2021

Många kunder härute vet att vi är lokalt förankrade och det har betytt mycket för oss

Det är trångt inne i Bram's Burgers matvagn. Den söta, behagliga doften av grillad burgare är påtaglig.

– Vilken dricka, bror? Cola?, frågar ägaren Ahmed Kamil sin kund utanför.

Vagnen öppnade Ahmed längs Kistagången tillsammans med Yousif Jarjes för två år sedan. I sina sociala medier försöker Bram's rikta in sig mot troende muslimer, berättar Ahmed Kamil.

– Fler hittar till Kista på grund av hamburgare. En stor del av våra kunder vet att vi använder halalkött, säger Ahmed.

Halalslakt är en religiös djurslakt enligt den muslimska metoden halal. Den får genomföras i Sverige om djuret är bedövat.

Entreprenör i hemkvarteren. Ahmed Kamil är uppväxt i Sollentuna just intill Kista och öppnade sin vagn Bram's Burgers hösten 2019 i Kista. Han var tillsammans med Babas Burgers först ut med de trendiga gourmetburgarna i Kista. Foto: Claudio Britos

Ahmed Kamil, 25, och Yousif Jarjes, 23, öppnade sin matvagn Bram's Burgers i Kista hösten 2019. I dag finns de även i Kungens kurva. "Vi har både älskat att laga mat och att sälja sedan vi var väldigt unga," säger Ahmed. Foto: Claudio Britos

Kunder tar bilen

En vindpinad, mörk eftermiddag i Kista under senhösten har kunderna bil. De flesta har förbeställt. En rad kunder har parkerat under Kistas tunnelbana. Moe's Burger intill bussterminalen har öppnat för kvällen. Tålmodigt sitter kunderna och väntar. Inne i vagnen jobbas det hårt.

– Vi är alla "164":or från Husby. Många kunder härute vet att vi är lokalt förankrade och det har betytt mycket för oss, säger Moe's ägare Hussein Reza.

Mitt i frågar: Vad gör en bra burgare – och var äter man den helst?

Burgarhajpen märks, menar han.

– För oss går den tyvärr ut över kunderna en sådan här fredagkväll. Vi har en timmes väntetid. Kunderna vill ju bara hem och ta helg.

Här hittar du Stockholms bästa burgare

I kön till vagnen Shalle's, placerat på mörk och enslig p-plats mellan kontoren i Kista, står en imam som kommer från fredagsbönen och en rödlätt man i 30-årsåldern som heter Daniel. Han är från Skåne och vi förstår att han ätit mycket burgare.

– Shalle's är bäst i landet utan tvekan. Jag har testat så många ställen i Skåne, Göteborg och Stockholm. Men det är ingen tvekan. Bra "crust" i köttet och grym dressing, säger Daniel innan han hoppar in i bilen och kör iväg.

Kvällsöppet. Shalle's Burger ligger i en anspråkslös vagn på en anonym p-plats mitt i Kistas kontorsområde. Men kunderna har snabbt kommit hit, enligt ägaren "Shalle" själv. De speciella öppettiderna i några av vagnarna, öppning först vid klockan 15 eller 17, beror på att ägarna måste ha lite ledigt i veckan också, berättar "Shalle". Själv har han på plats i USA testat flera olika burgare för att komma fram till hur han vill göra sin, säger han. Matvagnen är ytterst sparsmakad med detaljer och lätt att gå förbi i mörkret. Någon större gatubelysning runt om finns inte. Foto: Filip Magnusson

Bröder och konkurrenter. Barndomsvänner från Husby driver såväl Moe's Burger som Challes Burger, berättar Hussein Reza som äger Moe's. Benjamin och Bianca Ingrosso, MMA-stjärnan Khamzat Chimaev och bakprofilen Camilla Hamid tillhör dem som svängt förbi och köpt Moe’s- burgare, enligt Hussein Reza. Foto: Filip Magnusson

Hetaste burgarplatsen

Webbplatsen Burgerdudes gjorde nyligen en ny rankning över landets 100 bästa burgarställen. Alla nyöppnade hamburgerställen i Kista nådde listan, och bäst placeringar fick Shalle's som fyra och Moe's som sjua. Kista är Sveriges hetaste burgarområde, menar Burgerdudes.

– Kista-vagnarna har letat efter attraktiva produkter, gått in med inställningen att göra ett rejält hantverk och det är alltid imponerande att lyckas få till denna kvalitet inne i en liten vagn, säger Selin Safer från Burgerdudes.

Vad händer med McDonald's och Burger King i allt detta burgar-snobberi?

– De kommer nog bara leva kvar längs motorvägar, vid handelsplatser och på platser där det finns kunder som vill ha något "morgonen efter". Eller som dygnet runt-restauranger i storstäderna.

Blir vi aldrig mätta?

– I Stockholm ser vi en ökande trend av pizza, och även ramen. Men så många har växt upp på hamburgare, och frågan är om pizza och ramen får samma status när burgarna har denna höga kvalitet.

Hyllar. Selin Safer, Linus Josephson, Toby Lee och Marcus Sjöström från Burgerdudes tycker att Kista sticker ut som landets burgarställe nummer ett. "Det vi ser i till exempel Kista, med en väldigt hög burgarkvalite i ett och samma specifika område, ger burgartrenden fortsatt skjuts", säger Selin Safer. Foto: Burger Dudes

Ställena i Kista som gör så kallade gourmetburgare

Matvagnen Bram's Burger (öppnade hösten 2019)

Restaurangen Babas Burgers (öppnade hösten 2019)

Matvagnen Moe's Burger (öppnade hösten 2020)

Matvagnen Shalle's Burger (öppnade sommaren 2021)

Restaurangen Brödernas (öppnade hösten 2021)

Visa merVisa mindre

Nyöppnat. Brödernas är det senaste tillskottet på Kistas burgarhimmel och har ytterligare spetsat till konkurrensen bland Kistas burgarställen. Foto: Claudio Britos