Det är trångt inne i Bram's Burgers matvagn. Den söta, behagliga doften av grillad burgare är påtaglig.

– Vilken dricka, bror? Cola?, frågar ägaren Ahmed Kamil sin kund utanför.

Vagnen öppnade Ahmed längs Kistagången tillsammans med Yousif Jarjes för två år sedan. I sina sociala medier försöker Bram's rikta in sig mot troende muslimer, berättar Ahmed Kamil.

– Fler hittar till Kista på grund av hamburgare. En stor del av våra kunder vet att vi använder halalkött, säger Ahmed.

Halalslakt är en religiös djurslakt enligt den muslimska metoden halal. Den får genomföras i Sverige om djuret är bedövat.

Kunder tar bilen

En vindpinad, mörk eftermiddag i Kista under senhösten har kunderna bil. De flesta har förbeställt. En rad kunder har parkerat under Kistas tunnelbana. Moe's Burger intill bussterminalen har öppnat för kvällen. Tålmodigt sitter kunderna och väntar. Inne i vagnen jobbas det hårt.

– Vi är alla "164":or från Husby. Många kunder härute vet att vi är lokalt förankrade och det har betytt mycket för oss, säger Moe's ägare Hussein Reza.

https://www.mitti.se/nyheter/mitt-i-fragar-vad-gor-en-bra-burgare-och-var-ater-man-den-helst/repukv!JGfTnvZb2HukglbyhkY2qA/

Burgarhajpen märks, menar han.

– För oss går den tyvärr ut över kunderna en sådan här fredagkväll. Vi har en timmes väntetid. Kunderna vill ju bara hem och ta helg.

https://www.mitti.se/nyheter/har-hittar-du-stockholms-basta-burgare/repuki!k@rBiG7MtMwja1bNM03tJg/

I kön till vagnen Shalle's, placerat på mörk och enslig p-plats mellan kontoren i Kista, står en imam som kommer från fredagsbönen och en rödlätt man i 30-årsåldern som heter Daniel. Han är från Skåne och vi förstår att han ätit mycket burgare.

– Shalle's är bäst i landet utan tvekan. Jag har testat så många ställen i Skåne, Göteborg och Stockholm. Men det är ingen tvekan. Bra "crust" i köttet och grym dressing, säger Daniel innan han hoppar in i bilen och kör iväg.

Hetaste burgarplatsen

Webbplatsen Burgerdudes gjorde nyligen en ny rankning över landets 100 bästa burgarställen. Alla nyöppnade hamburgerställen i Kista nådde listan, och bäst placeringar fick Shalle's som fyra och Moe's som sjua. Kista är Sveriges hetaste burgarområde, menar Burgerdudes.

– Kista-vagnarna har letat efter attraktiva produkter, gått in med inställningen att göra ett rejält hantverk och det är alltid imponerande att lyckas få till denna kvalitet inne i en liten vagn, säger Selin Safer från Burgerdudes.

Vad händer med McDonald's och Burger King i allt detta burgar-snobberi?

– De kommer nog bara leva kvar längs motorvägar, vid handelsplatser och på platser där det finns kunder som vill ha något "morgonen efter". Eller som dygnet runt-restauranger i storstäderna.

Blir vi aldrig mätta?

– I Stockholm ser vi en ökande trend av pizza, och även ramen. Men så många har växt upp på hamburgare, och frågan är om pizza och ramen får samma status när burgarna har denna höga kvalitet.