– Det blir min död. Jag är rädd att hamna i skiten igen, säger Stefan.

2010 kom han till ett LSS-boende i Vallentuna. Här har han rotat sig och fått vänner. På dagarna arbetar han på daglig verksamhet, fikar och läser tidningen.

Hamnade i dåligt sällskap

Redan som ung tonåring hamnade han i dåligt sällskap.

– Drogerna blev början på misären, säger han.

Stefans liv under 70-, 80- och 90-talet kantades av drog- och alkoholmissbruk. Misshandel och bilinbrott blev vardag. Han vräktes flera gånger.

– Några åkte in, några har trillat av. Några är kvar i Hässelby, säger han om sitt gamla umgänge.

Först som 45-åring kom Stefan in på behandlingshem, och 2010 fick hans liv ny mening när han placerades på boendet i Vallentuna av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

– Nu gör jag nyckelringar. Dagverksamheten har fått en stor order från Ullared, säger Stefan.

Men den 8 juli i år kom samtalet från handläggaren. Hässelby-Vällingby skulle flytta Stefan till ett gruppboende i Hässelby. Efter 20 år skall han flyttas till de kvarter han försökt förtränga.

– De vill flytta mig till en plats som bara varit elände för mig. Jag lyckades ta mig därifrån i sista stund, säger han.

"Var bara tillfälligt"

Fredrik Skoglund, chef för Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings vuxenavdelning, vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men han låter förstå i mejl att staden enbart sett Vallentuna som tillfälligt för Stefan i väntan på tomma platser i staden, se faktaruta för mer information.

Stefans serviceboende har skrivit i mejl till Hässelby-Vällingby att beslutet stressar Stefan "något oerhört" och Stefans läkare har rekommenderat Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning att tänka om. Läkaren framhäver att boendet i Vallentuna är en stor faktor till att Stefans mående förbättrats.

– Stefan har en dokumenterad social oro och är fullständigt rotad i Vallentuna. Allt är djupt tragiskt, säger Stefans gode man Sven Vejde.

Innan årsskiftet ska förvaltningsrätten slutgiltigt besluta om flytten.