stefan Olofsson bor granne med olycksplatsen och var den som först larmade 112. Foto: Maria Nykvist

Stefan först på olycksplatsen: ”Jag möttes av blödande människor”

Stefan Olofsson var den som var först på plats när de två bussarna, med främst skolelever, frontralkrockade i Sollentuna på fredagseftermiddagen. Många boende i området ifrågasätter varför bussarna får köra längs Lomvägen, och på måndag ska kommunen se över det beslutet.

  • Publicerad 14:04, 30 nov 2019

Sent under fredagskvällen bärgades SL-bussarna som var med i frontalkrocken på Lomvägen i Sollentuna under fredagseftermiddagen. Statens haverikommission kom till platsen vid 18-tiden för att tillsammans med polisens tekniker utreda olycksplatsen.

Det som finns kvar av olycksplatsen är däckspår upp längs en gräsmatta intill radhusen.

Där bor Stefan Olofsson som var först ut på olycksplatsen.

– Jag hörde en rejäl smäll och skrikande metall, och när jag tittade ut såg jag två bussar som hade frontalkrockat. Jag sprang då ut och möttes av blödande människor, chockade människor, några som var medvetslösa till och från och busschaufförerna som satt fastklämda, säger han.

Han sprang snabbt hem igen för att hämtade handdukar och för att larma 112.

– Sen försökte jag hålla alla lugna till räddningstjänsten kom. Vi försökte stoppade blodflöden och se om det var fler personer som var allvarligt skadade. De flesta på bussen var skolungdomar på väg hem, säger han.

Stefan Olofsson var först på olycksplatsen.

Tre personer fick föras med ambulans till sjukhus och de lindrigt skadade togs till en uppsamlingsplats på Kärrdalsskolan i närheten.

– Vi hade snabbt kommunal och frivilliga resursgruppen på plats på skolan. De kunde ta emot lättare skador, och fånga upp om det det efter den akuta krissituationen finns ytterligare behov av stödinsatser, säger Helena Appelgren, säkerhetsansvarig på Sollentuna kommun.

”Hela området var fullt med blåljus”

9-åriga Saga Davén och Hanna Schaffer lekte en bit bort från olycksplatsen när de också hörde hur bussarna krockade.

Hanna Schaffner och Saga Davén lekte i närheten där bussen krockade.

– Det var lite läskigt, för vi förstod först inte var det var. Det lät som två containrar som kraschade. Sen såg vi ambulanser, polisbilar och brandbilar komma och polishelikoptern uppe i luften. Hela området var fullt med blåljus, säger Hanna.

– Sen gick vi ner till vägen och såg att det var två bussar som hade krockat, och att det kom massa folk från bussarna. Man blev väldigt rädd, säger Saga.

Tillfällig busstrafik längs Lomvägen

Ingrid Yorda kom i sin bil strax efter olyckan och hamna mitt bland uttryckningsfordonen. Hon berättar att hon är en av många i området som ställer sig frågande till hur man kan tillåta busstrafik längs den smala vägen.

– Det var kaotiskt,och otäckt när man förstod att det var en stor olycka. Vi här i området har undrat hur det ska gå med busstrafik på den här smala vägen nu under vinter, och så händer det här, säger hon.

Ingrid Yorda är en av de boende i området som ifrågasätter att bussen går längs smala Lomvägen

Busstrafiken går normalt inte sträckan längs Lomvägen utan hade sedan i måndags dirigerats om tillfälligt en månad på grund av byggararbeten.

Amanda Horwitz, chef för samhällsbyggnadskontoret i Sollentuna, kan inte mer i detalj redogöra för vilket riskbedömning man gjort inför omläggningen av busstrafiken, men att hon ska ha ett möte med drift- och trafikenheten om det på måndag morgon.

– Det jag vet nu är att det är en bedömning som ska ha gjorts i samråd med Arriva, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15