Statsvetare om grönblått styre: ”Goda chanser”

Att beröva Sverigedemokraterna vågmästarrollen kan vara minst lika viktigt för Miljöpartiet som att få igenom sin egen politik. Det menar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola. – Det kan vara så att taktik tar över framför politikens innehåll, säger hon till Mitt i Stockholm.

  • Publicerad 14:19, 1 okt 2018

Marja Lemne, som brukar beskrivas som S-märkt, tror att de grönblå förhandlingarna i Stockholms stad har stora möjligheter att gå i lås.

– Chanserna är nog ganska goda. Om man tittar ute i landet på de kommunala förhandlingarna så förekommer alla möjliga kombinationer och sidbyten för att nå majoritet. Det finns ett antal kommuner där Sverigedemokraterna eller något lokalt parti är tungan på vågen, och det kommer att bli mycket för oss statsvetare att studera.

SD mister vågmästarroll

Ett samarbete med Alliansen i Stockholm skulle kunna innebära vinster för MP främst på det moraliska planet, menar hon.

– Om det här samarbetet genomförs blir inte längre Sverigedemokraterna tungan på vågen. Det kanske är ett viktigare mål för MP än att driva den politik man drivit fram till nu, säger Marja Lemne.

Hon påpekar att det inte alltid varit självklart att Miljöpartiet hör till vänsterblocket, och att det funnits olika falanger inom partiet.

”Alliansen måste ge något”

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) säger till Dagens Nyheter att medlemmarna gett partiet mandat att förhandla fram ett styre där man får igenom så mycket grön politik som möjligt, och att inga dörrar stängts för något annat samarbete än med SD.

Vilka möjligheter har Miljöpartiet att driva grön politik i ett samarbete med alliansen?

– Ja, det beror på hur angelägna den borgerliga sidan över att ta över styret. De måste förmodligen ge någonting, och det har ju gått rykten om några mil cykelbanor till…

Miljöpartiet och Alliansen intar vitt skilda ståndpunkter i en rad viktiga frågor med miljöanknytning. Bromma flygplats, östlig förbindelse och dieselförbudet är några exempel. Hur ska de kunna komma överens?

– Det är inte helt omöjligt att Alliansen kan ge med sig i någon av de frågorna eller lägger dem på is under kommande fyraårsperiod för att kunna ta över styret i Stockholms stadshus.

Riskabel väg

Marja Lemne menar samtidigt att Miljöpartiet tar risker genom att samarbeta högerut, eftersom det finns väljare som lade sin röst på ett parti i det rödgrönrosa blocket.

– Risken finns att många väljare inför nästa val är besvikna och överger Miljöpartiet. Men det beror på hur mycket allianspartierna är beredda att släppa till i förhandlingarna.