Nej. ”Vi gillar inte broavgifterna”, säger Magdalena Andresson men ger ingen öppning för att riva Nackas avtal med Trafikverket. Foto: Eira Desax

Statsministern vill inte riva Nackas avtal om avgifter på Skurubron

Statsministern och Nackabon Magdalena Andersson (S) är emot avgifter på Skurubron. Men hon vill inte riva Nackas avtal med Trafikverket: "Det var ju moderat regering, moderat styre i region och i Nacka och nu vill de att Sossarna ska lösa deras problem."

  • Publicerad 06:00, 2 maj 2022

Alldeles för många av våra skattemiljarder går inte till lärare och skolböcker

Christer Müller, 77, i Krokhöjden tror att ögondropparna han just har tagit spelar honom ett spratt. Men tisdagskvällen den 19 april står Nackas nya oppositionsråd Johanna Kvist (S) – och statsminister Magdalena Andersson (S) på trappan.

– Jag såg först inte att det var du, mina ögon är lite dimmiga.

Röstar blått

”Rädda pensionshöjningen!” är budskapet på flygblad som de valkampanjande Socialdemokraterna lämnar över. Partiet har föreslagit ett skattefritt garantitillägg. En miljon pensionärer får enligt förslaget i snitt 750 kronor mer per månad, de 500 000 pensionärer med lägst pension uppåt 1 000 kronor mer i månaden.

Overkligt. ”Det här hade jag aldrig drömt om”, säger Birgitta Müller när Magdalena Andersson knackar på. Foto: Eira Desax

Christer Müller har alltid röstat på Moderaterna och omfamnar inte förslaget.

– Kämpa på till valet – men inte för mycket!

Tårögd

Men hans fru Birgitta Müller får tårar i ögonen när hon ser vilka som knackat på dörren.

– Det här hade jag aldrig drömt om. Jag trodde han stod och pratade med en granne, säger hon.

Blir du mer benägen att rösta på Magdalena Andersson när hon knackar på dörren?

– Herregud! Jag är född sådan och jag kommer att dö sådan. Jag och min man har helt olika ståndpunkter men det har jag accepterat.

Hundvän. ”Jag saknar grannarnas hundar i Nacka”, säger Magdalena Andersson och hälsar på Miranda och Mella Halls hund Noa. Foto: Eira Desax

En bit bort promenerar Miranda Hall med dottern Mella, 6, och hunden Noa och Annelie Haglund med barnen Alva, 8, och David, 7, och hunden Haddock.

”Oh my God!”

Det väcker Magdalena Anderssons längtan tillbaka till Nacka, kommunen hon lämnat för statsministerbostaden i City.

– Jag saknar att gosa med grannarnas hundar, några sådana finns det inte i Sagerska.

– Vad heter du? frågar Mella Hall.

– Magdalena Andersson.

– Oh my God! Ganska spännande att hon kom förbi, säger Mella Hall.

Här i Orminge har kriminella gäng rekryterat uppåt 15 barn mellan 10 och 12 år till knarkkurirer. Uppgiften som Mitt i avslöjade i juni förra året får statsministern att fräsa.

– Det är för jävligt! Det är två grundläggande saker: Alla barn som bor i Sverige ska kunna se sina föräldrar gå till jobbet och att föräldrarna på så sätt är en del av samhället och är bra vuxna förebilder. Och det andra är att alla barn får med sig de kunskaper som behövs för att ta sig igenom en svensk gymnasieutbildning – det är ju inträdesbiljetten in på svensk arbetsmarknad. På så sätt får de andra förebilder och ser en positiv valmöjlighet i stället för att lockas in i de kriminella gängen. Därutöver ska vi så klart också se till att gängledarna sitter bakom lås och bom och inte kan rekrytera våra 12-åringar ut på gatorna.

Har du några konkreta förslag på förändringar i arbetsliv och skola?

– Alla personer som har försörjningsstöd ska bidra också till samhället utifrån förmåga på olika. Vi jobbar på hur det ska se ut. Sedan är det otroligt viktigt att alla de skattepengar vi lägger på skolorna också går till skolorna. Alldeles för många av våra skattemiljarder går inte till lärare och skolböcker utan till internationella riskkapitalbolags fickor. Så kan vi inte ha det!

Vad tycker du om avgifter på Skurubron?

– Jag bor ju på rätt sida Skurubron, haha. Men det är ett beslut som Nacka kommun har varit med och fattat. Ska jag säga något mer får jag nog kolla upp frågan lite.

Efter en stunds dörrknackande och samspråk med lokala partikompisar återkommer statsministern.

– Vi gillar inte avgifterna – vi tycker att de är jättedåliga. Man ska kunna åka ut till Värmdö och vandra och kunna åka till och från jobbet utan att betala avgift om man bor i Orminge eller Värmdö.

Går avtalet att omförhandla?

– Vi har varit emot avgifterna jämt. Moderaterna i Nacka har inte tagit hand om sina medborgare utan skrivit ett avtal – men är det regeringens fel? Det är så man tar ansvar när man är moderat.

Avtalet om broavgifter skrevs på 2010

Avtalet om avgifter på Nya Skurubron – fyra kronor per passage tills två tredjedelar av bron är betald – undertecknades den 15 januari 2010 av Vägverket (nu Trafikverket) och Nackas dåvarande kommunalråd Erik Langby (M).

Brobygget har sedan försenats flera år och de moderata kommunledningarna i Nacka och Värmdö kommuner har vid flera tillfällen velat omförhandla broavgifterna med den socialdemokratiska regeringen. Utan resultat.

”Det ankommer på parterna att ta ansvar för det avtal de ingått”, skrev infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) nyligen i ett mejl till Mitt i.

Visa merVisa mindre