Nackabon Eva Nordström, vd Stockholms Kooperativa Bostadsförening, ska utreda hur staten kan underlätta för förstagångsköpare. Foto: Sacharias Källdén & Rosie Alm

Statligt lån ska hjälpa unga in på bostadsmarknaden

Unga som inte har kötid så det räcker till en hyresrätt eller pengar nog till en kontantinsats kan få låna av staten för att köpa sin första bostad. År 2022 kan startlånet vara verklighet.

  • Publicerad 05:00, 9 dec 2020

Att få en egen hyresrätt är en avlägsen dröm för de unga i Stockholm som har långt kvar till den genomsnittliga kötiden på dryga tio år, som krävs för att få en lägenhet via Bostadsförmedlingen.

Att köpa, och hosta upp en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde, är inte heller ett alternativ för den breda massan.

Tröskeln in på bostadsmarknaden är med andra ord hög, inte minst i Stockholm där prisrekorden avlöser varandra. För hög, anser regeringen, som nu vill se ett statligt startlån med förmånliga villkor för förstagångsköpare.

Som ett CSN för bostadsköpare

Finansmarknadsministern Per Bolund (MP) har jämfört lånet med CSN, men istället för att investera i en utbildning ska unga få hjälp att köpa en bostad.

Varför så svårt att ge unga i Stockholm bostad?

Exakt hur lånet ska se ut ska nu en utredning titta på. Eva Nordström, vd för Stockholms kooperativa bostadsförening, ska leda arbetet.

Hon tror att lånet kan spela en stor roll för unga som i dag betalar dyra andrahandshyror eller tar riskfyllda blancolån för att betala en kontantinsats.

– Det här vore absolut viktig för Stockholmsregionen där kostnaden för att gå in på den ägda marknaden är som högst i landet. För att köpa en tvåa i närförort på runt tre miljoner krävs det att du har 450 000 kronor. Det är mycket pengar att spara ihop på en normalinkomst, säger hon.

Ska inte elda på priserna

Hur stor del av insatsen som det statliga lånet ska kunna täcka är en av frågorna utredningen ska titta på. Klart är att det kommer krävas ett eget kapital även i framtiden. Lånet ska inte elda på bostadspriserna ännu mer eller leda till att unga skuldsätter sig på ett ohållbart sätt.

– Det är två saker vi måste analysera när vi utformar lånet. Det ska inte driva upp priserna eller driver på en skuldsättning. Du måste fortfarande kunna betala ränta och amortera, säger Eva Nordström.

Det står inte en massa tomma bostadsrätter som inte blir sålda för att folk nekas lån. Hjälper verkligen ett startlån unga när bostadsbristen är så stor?

– Långsiktigt är det så klart viktigt att vi också bygger bostäder. Det är ingen som ser det här som hela lösningen, utan det är en del i ett pussel där det i grunden är så att det måste till fler bostäder på marknaden, både bostadsrätter och hyresrätter, säger Eva Nordström.

Utredningen ska vara klar nästa höst och lånet skulle kunna vara på plats 2022, uppger regeringen.

Bostadspriserna fortsätter stiga i Stockholm