Digital konst har seglat upp som en superpopulär investering för invigda. Fenomenet är relativt nytt och som med allt i den digitala världen är det svårt att säga hur populariteten kommer hålla i sig. Men just nu växer konstformen.

Nils Holgerssons moderna syssling FolkFigur är just ett sådant konstverk. Hen är en figur som i realtid skapas av miljontals ljuspunkter som bygger på statistik från offentliga databaser. Statistiken kan bygga på vilken musik som spelas på Sveriges radio, hur vädret är eller vilken mat som serveras i skolorna. När statistiken ändras, ändras också utseendet på figuren.

Miljön runtomkring figuren är uppbyggd av bilder från webbkameror runt om i landet.

Gratis konst

FolkFigur är skapat av Stockholmskonstnären Ilja Karilampi, verksam i bland annat Stockholm och Berlin.

Verket bygger på så kallade NFT och blockkedjeteknik och är alltså ett konstverk som bara kan upplevas digitalt.

Den stora lanseringen sker på kvällen den första december och efter det kan du bli delägare i verket genom att gå in och generera en ögonblicksbild av verket. NFT:erna delas ut gratis på folkfigur.se.

I ett pressmedelande skriver Statens Konstråd att verket är en återspegling av samhället, där det offentliga rummet expanderat utanför de fysiska rummen, vilket också märks i konsten.

KONSTNÄR. Ilja Karilampi har skapat det digitala verket FolkFigur.

KONSTNÄR. Ilja Karilampi har skapat det digitala verket FolkFigur.

Ricard Estay/Statens konstråd

Enorma summor

Digital konst, men kanske framförallt samlarobjekt som NFT, har blivit otroligt populärt och inbringar stora summor pengar vid auktioner på kända auktionshus som Sotherbys och Christies.

Just nu kan man till exempel lägga bud på 101 Bored Ape Yacht Club av Yuga Labs, med ett uppskattat pris på 12,000,000 - 18,000,000 dollar.