Lena Törnblom Löfqvist är kommunpolis i Bromma sedan i somras. Foto: Pekka Pääkkö

Statistiken visar: Ny inbrottstopp i Bromma

Förra månaden var den mest stöldtäta oktober på tre år i Bromma och inbrottstjuvarna blir allt proffsigare. – Först skickar de en spanare och sen kommer inbrottspatrullen, säger kommunpolien Lena Törnblom Löfqvist.

  • Publicerad 13:13, 7 nov 2017

Årets oktobermånad var ovanligt inbrottstät i Bromma. 59 inbrott anmäldes i stadsdelen, vilket är närapå dubbelt så många som samma månad året innan. Och tjuvarna blir allt proffsigare berättar Lena Törnblom Löfqvist.

– De är snabba in och snabba ut.

Hon berättar hur välorganiserade stöldligor rör sig på villagatorna och kartlägger beteendet hos de boende i området.

Alireza fångade inbrottstjuvarna på film

– Har du ett mönster som innebär att du kommer hem 18.30 varje dag så vet tjuvarna det. Då har de gott om tid att gå in mellan det att det blivit mörkt och villaägaren kommer hem.

Informationen får de från den i gänget som har i uppdrag att spana i området innan inbrottet sker.

– Den personen identifierar också vilka villor som har skymda platser där det går att ta sig in obemärkt. Sen kommer inbrottspatrullen in och gör sitt jobb på väldigt kort tid.

Hon uppmanar oroliga Brommabor att höra av sig till polisen om de ser något misstänkt beteende i området.

– Vi kan inte gripa någon som rekar men vi kan se till att konstaplar rör sig i området efter att någon hört av sig till oss om att det rört sig spanare på vissa ställen. Och då sker i regel inga inbrott där. Man ska inte vara rädd för att tipsa oss.

Är majonnäs det nya tricket?

Tittar man på statistik hela vägen tillbaka till 2011 så kan man konstatera att det bara vid två tillfällen anmälts fler inbrott i Bromma under en månad än vad som gjordes i oktober i år. November förra året med rekordnoteringen 95 anmälda inbrott eller inbrottsförsök och januari i år då 78 Brommabor fick påhälsning i lägenhet eller villa.

Vad kan man göra för att slippa inbrott?

– Det som avskräcker från inbrott är larm och att det ser ut som att man är hemma. Men det finns ingenting som alltid funkar mot att tjuvarna slår till.

Fakta

Anmälda inbrott i Bromma månad för månad

Källa: Brottsförebyggande rådet