AIK fick straff även i vårderbyt mot Hammarby. Den slogs i mål av Tarik Elyounoussi. Foto: Mostphotos

Statistiken tydlig: AIK får flest derbystraffar

Hammarbyspelarna var rejält irriterade då man inte fick straff i derbyt i söndags då bollen träffade AIK-backen Per Karlssons arm. Flera kände att Bajen missgynnas, speciellt i derbyn. Och statistiken för utdömda straffar i Allsvenskan de senaste åren ger visst fog för den grönvita frustrationen.

  • Publicerad 11:54, 26 sep 2018

På tilläggstid nickade Hammarbys Nicola Djurdic, och bollen styrdes via AIK:s Per Karlssons utsträckta arm – till hörna.
Efter matchen var bland andra Jiloan Hamad rejält irriterad.

– Domaren sa att han inte såg den. Det är dåligt, han är jävligt snabb på att alltid blåsa mot oss, sa han till Fotbollskanalen efter matchen.

Tre straffar mot Hammarby på fyra derbyn i år

Derbyts domare Stefan Johannesson blåste en straff i matchen, för AIK då Neto Borges drog ner Henok Goitom i straffområdet.

Henok Goitom fick straff i första halvleken i söndagens derby. Den missade han. Men i andra halvleken satte han matchens enda mål. Foto: Mostphotos

– Vi har fått tre straffar mot oss på fyra derbyn i år. Vi har inte fått något tillbaka. På något sätt har jag slutat hoppas på straffar, speciellt i derbyn, säger Hamads lagkamrat Nicola Djurdic till Fotbollskanalen.

Statistiken för straffar sedan Hammarby kom tillbaka till Allsvenskan visar att det har dömts fem straffar i Stockholmsderbyn. Fyra av dem har varit mot Hammarby, en av dem mot Djurgården, och följaktligen noll mot AIK. Tre av de fem straffarna har AIK fått. Djurgården har fått två. Och, ja, Hammarby har fått noll.

Endast tre straffar mot AIK totalt under 2015–2018

Twitter-kontot SP Fotbollsstatistik har sammanställt alla straffar för och emot alla lag i Allsvenskan från säsongen 2015 fram till i dag. Även där är det glädjande läsning för AIK.

Laget har fått tolv straffar med sig, och endast tre mot sig. Djurgården har fått 14 med sig och åtta mot sig. Även Hammarby har tilldömts 14 straffar, men man har å andra sidan fått straff emot sig 17 gånger.

Fakta

Allsvenska serieledarna toppar även strafftabellen

Elva lag har spelat i Allsvenskan varje säsong 2015–2018. Så här eter statistiken ut för dessa elva lag. Straffar för, straffar emot, och plus eller minus:

AIK: 12–3 (+9)

Malmö FF: 17–10 (+7)

Djurgårdens IF: 14–8 (+6)

IFK Göteborg: 20–14 (+6)

IFK Norrköping: 14–14 (+0)

GIF Sundsvall: 11–12 (-1)

IF Elfsborg: 19–20 (-1)

Örebro SK: 15–17 (-2)

Hammarby IF: 14–17 (-3)

Kalmar FF: 16–19 (-3)

BK Häcken: 17–21 (-4)

Källa: SP Fotbolsstatistik
Visa merVisa mindre