Två av de fem ambulanserna kommer troligen att behöva flytta från Vällingby. Foto: Mostphotos

Stationschefen: ”En förlust för invånarna”

Ambulansen i Vällingby har fått kontraktet uppsagt och kan behöva flytta redan i januari. – Det är en jätteförlust vilken får konsekvenser för invånarna, säger Svante Sörenson stationschef på Vällingby Ambulansstation.

  • Publicerad 13:51, 27 sep 2018

I dag hyr Ambulanssjukvården i Storstockholm, AISAB, in sig i Storstockholms brandförsvars lokaler i Vinsta i Vällingby.

Kontraktet sträcker sig till sista januari 2019. Det sades dock upp i april i år.

Anledningen är att brandförsvaret behöver större lokaler, bland annat för att kunna sanera sina kläder – vilket två av garageplatserna ska användas till.

Man erbjuder därför ambulanssjukvården mindre lokaler med tre garageplatser, vilket innebär att två av de fem ambulanserna, skulle behöva flyttas.

– Det innebär också att vi inte får en egen tvätthall, vilket vi måste ha. Vi behöver kunna tvätta våra ambulanser dygnet runt både utvändigt och invändigt, säger Svante Sörenson.

Det är en jätteförlust för invånarna. Hela Hässelby/Vällingby kommer då ligga i periferin

Svante Sörenson

Han menar att det även skulle få stora konsekvenser för patienterna.

– Även om vi jobbar i hela länet i dag så styr vi ändå hela tiden mot vår station när vi är klara på någon av akutmottagningarna. Så att vi då inte rullar mot Vällingby eller Hässelby när vi är klara är en jätteförlust för invånarna. Hela Hässelby/Vällingby kommer då ligga i periferin.

Kan flytta till Rissne

Det uppsagda kontraktet är överklagat enligt Svante Sörenson.

– Juristerna diskuterar detta just nu som jag förstår det. Det finns dock en överhängde risk att det blir så att vi måste flytta.

Plan A är att hitta nya lokaler inom Hässelby/Vällingby, något som inte är helt enkelt.

– Det är svårt att hitta bra lokaler. Det behövs portar till alla garageplaster, bra utryckningsvägar och att vi ska ligga strategiskt bra till. Fordonen skall vara på väg inom 90 sekunder, säger Svante Sörenson.

I vissa situationer räknas varje sekund

Svante Sörenson

Plan B är att slå sig samman med Bromma ambulansstation som även de letar nya lokaler.

Ett av deras alternativ är att flytta in i Bankhus 90 i Rissne, det stora svängda vita huset längs Rissneleden där SEB tidigare låg.

– Det är högst sannolikt att de flyttar dit även om kontraktet ännu inte är underskrivet. För oss är dock Rissne ett mycket sämre alternativ. I vissa situationer räknas varje sekund, då känns det inte bra att vi ska förläggas så långt ifrån distriktet, säger Svante Sörenson.