Startskott för älgjakten

På måndag går startskottet för älgjakten i södra Sverige. I år får sammanlagt 18 älgar skjutas i jaktområdena i Huddinge.

  • Publicerad 16:15, 31 aug 2015

I Huddingeområdet finns det två områden där det bedrivs älgjakt. Sammanräknat får nio vuxna älgar och nio älgkalvar skjutas i områdena. Omar Baki har jagat älg i många år och förra veckan var han på plats vid Huddinge vilt- och jaktvårdsförenings skjutbana i närheten av Gladö kvarn för att öva inför älgjakten.

– Det viktigaste är säkerhetsaspekten och att kunna skjuta djuret på ett så etiskt sätt som möjligt. Det ska räcka med ett skott för att fälla älgen, därför är det viktigt att man tränar på att träffa det vitala området, säger han.

Förra året sköts det åtta älgar och nio kalvar på markerna i Huddinge. För att få jaga älg ska marken vara registrerad hos länsstyrelsen som licensområde eller älgskötselområde.

– Det krävs väldigt många år och mycket träning för att bli en bra jägare, säger Omar Baki, som har ett lantställe i Huddinge kommun.

Huddinge jakt- och viltvårdsförening som bland annat delar ut jägarexamen har märkt av en ökning i intresset kring jakt.

– Intresset är jättestort. Det är fulltecknat till jägarexamen hela tiden och det är allt från äldre män till yngre tjejer som avlägger jägarexamen. Jag tror att det kan bero på att profiler som Zlatan och Markoolio är öppna med att de jagar, säger Johan Westerberg, sekreterare i föreningen.

Han berättar också att det har varit ett väldigt stort tryck på Huddinge jakt- och viltvårdsförenings skjutbana veckorna före älgjakten.

– Det är alltid massor med jägare som måste skjuta på älgbanan innan jakten. Normalt sett brukar mellan 15 till 30 personer skjuta där på en kväll. De flesta skjuter bromsserier där man måste träffa med tolv skott inom träffområdet. Flera jaktlag har det som krav för att få delta, säger Johan Westerberg.

Enligt honom har privatpersoner ingen anledning att känna sig osäkra i naturen under pågående älgjakt. Men han säger att det är bra att respektera de varningar som sätts upp om att jakt pågår.

– Huddinge är en av de grönaste kommuner som finns, så man kanske inte behöver promenera just där det pågår jakt. Sen pågår jakten i Huddinge endast på vardagar, säger Johan Westerberg.