Planka.nu vill ha nolltaxa i kollektivtrafiken. Foto: Mitt i

Startar uppror mot SL:s höjning av månadskortet

Ett tusental personer har redan nu aviserat att de tänker delta i Planka.nu:s demonstration vid Odenplan på lördag. Protesterna gäller de föreslagna prishöjningarna i kollektivtrafiken.

  • Publicerad 15:39, 7 nov 2019

Organisationen Planka.nu, som driver frågan om nolltaxa i kollektivtrafiken, ordnar nu en demonstration mot de höjningar i SL:s taxor som föreslås.

– Prishöjningar innebär att människor behöver lägga större del av sin inkomst på SL-kort, samtidigt som andra får resa mindre eller tvingas planka, säger Naomi Seoud vid Planka.nu i ett pressmeddelande.

Tusen kan sluta upp

Demonstrationen hålls vid Odenplan på lördag den 16 november. Via organisationens Facebooksida har nästan tusen personer uppgett att de ska delta.

Enligt Planka.nu är demonstrationen startskottet för ett SL-uppror mot avgifterna i kollektivtrafiken, som de menar ska finansieras via skattsedeln. I dag är cirka halva avgiften skattesubventionerad.

”Mer frihet, mindre krångel”

”Nolltaxa betyder ökat resande, och ett behov av att omfördela pengar från motorvägar till ny kollektivtrafik. Det blir mer frihet, mindre krångel och ett avskaffande av onödiga spärrar, kontroller och biljetter” skriver de på sin Facebook-sida.

Fakta

Så höjs priserna

Så här blir priserna 2020 (2019 inom parentes):

Enkelbiljett reskassa vuxen 37 kronor (32 kronor)

Enkelbiljett reskassa pensionär, student, ungdom  25 kronor (22 kronor)

30 dagars periodbiljett vuxen 930 kronor (890 kronor)

30 dagars periodbiljett pensionär, student, ungdom 620 kronor (590 kronor)

Regionfullmäktige beslutar om budget, inklusive SL:s priser, den 19-20 november.

De nya SL-priserna börjar gälla den 3 januari 2020.

Källa: Region Stockholm
Visa merVisa mindre