Startar stans första krog för social rättvisa

Nya krogen Whippet Lab & Social Justice Club satsar på elegant comfort food, eget mikrobryggeri – och aktivism. – Vi bygger Sveriges första krog för social rättvisa, säger ägaren Jami Weinstein.

  • Publicerad 09:56, 24 aug 2017

För snart en månad sedan öppnade nya Södermalmskrogen Whippet Lab & Social Justice Club på Rutger Fuchsgatan 5, där delägaren Jami Weinsteins hund Sherlock – en whippet – delvis stått för namninspirationen.

– Vi är en mix av flera olika koncept. Labbdelen har att göra med att vi försöker göra allt vi kan från scratch. Så mycket som möjligt av råvarorna är organiska och vi serverar bara fisk och vegetariskt, säger Jami Weinstein.

Matinspiration från världens storstäder

På menyn finns omkring 15-20 rätter i mellanstorlek. Jami Weinstein beskriver det som en blandning av olika sorters kök, mat du kan tänkas hitta i storstäder som New York, Paris, Berlin och London. Kocken och delägaren VS Brodie kommer ursprungligen från Detroit.

– Maten skiljer sig ganska mycket från annat i Stockholm, säger Jami Weinstein som själv kommer från New York.

Öppnar även pub med mikrobryggeri

Inom kort planerar de även att öppna en pub med eget mikrobryggeri i lokalen, med bryggaren Stina Nygårds.

Samtidigt drar de igång Whippetlabbet Brygginkubator som ska fungera som en accelerator för unga bryggare som är i minoritet inom bryggerivärlden. Här kommer utvalda bryggare få chansen att växa från hembryggeri till att brygga 200 liter i restaurangen.

Under Halloween kommer man tillsammans med bryggaren Sandra Lööv, känd som Swedish Brew Lady, även att anordna ett så kallat Witches and Bitches Brew Party för kvinnor som vill lära sig att brygga.

– Vi kommer att arrangera en publik välgörenhetsfest för att samla in pengar till ölbryggningskit de här kvinnorna, så att de kan börja brygga hemma.

Ska anordna välgörenhetstillställningar

Välgörenhetstillställningar som denna är en del av den sociala rättviseaspekten i konceptet, som Jami Weinstein är särskilt engagerad i. Hon arbetar annars som professor i genusvetenskap inom områdena filosofi, vetenskap och teknologi på Linköpings universitet.

Inom kort planerar de även att öppna en pub med eget mikrobryggeri i lokalen. Foto: Pressbild.

– Efter senaste USA-valet var jag helt förkrossad. Så jag försökte komma på ett sätt att ge tillbaka till samhället och erbjuda ett forum för motståndet, så att säga. Jag började tänka på platser som Paris, Amsterdam, London och New York där de har många elitistiska medlemsklubbar som domineras av vita män.

En klubb dedikerad till social rättvisa

Så väcktes tanken på krogens så kallade Social Justice Club, en klubb som istället för att utesluta människor är dedikerad till rättvisa.

Genom klubben kommer de framöver att anordna en rad fester där de upplåter utrymmet till lokala organisationer gratis: flyktingorganisationer, organisationer för klimatförändringar, unga konstnärer, HBTQ-organisationer, feministiska och anti-rasistiska organisationer och så vidare.

Alla som vill kan bli medlemmar

– Välgörenhetsfesterna blir på måndagar när krogen håller stängt. Då kan våra medlemmar komma och nätverka på samma sätt som i de gamla medlemsklubbarna – men för social rättvisa. På så vis kan vi också hitta sätt för olika mindre organisationer att samarbeta i gemensamma projekt. Vi bygger Sveriges första krog för social rättvisa, säger Jami Weinstein som sköter verksamheten på frivillig basis.

Och alla som vill kan besöka restaurangen och bli medlemmar.

– Så länge du har hjärtat på rätt ställe, betonar Jami Weinstein.

Robert hittade sig själv på museets bild