Många hittar sina jobb, eller kanske till och med sin bostad, genom en kontakt med en vän eller bekant.

Enligt föreningen Nya kompisbyrån hittar ungefär sju av tio sina jobb via sitt kontaktnät. Samtidigt ser föreningen att nyanlända kvinnor är en av de grupper som har svårast att komma ut i sysselsättning.

Därför startar föreningen ett integrationsprojekt som heter Kv(in)na tillsammans med sex andra kommuner, däribland Danderyd. En typ av plattform där svenska kvinnor som är etablerade på arbetsmarknaden och kvinnor samt tjejer med utländsk bakgrund kan mötas.

I april börjar träffarna, som väntas pågå ett år, i Danderyd.

Vi träffar Matilda Hardmeier, projektledare i föreningen, som förklarar varför projektet är viktigt.

– De enkla mötena öppnar upp för nya perspektiv, lärdomar och skratt vilket bidrar till ett givande utbyte för båda parter, säger hon.

"Man får en vän"

Men att hjälpa personer hitta jobb är inte hela grejen. Tanken är att öka gemenskapen i Danderyds kommun.

– Hela poängen med mentorskapet är att man får en ny viktig kontakt. Det ska bli ett ömsesidigt utbyte, säger Matilda Hardmeier.

Ungefär en handfull personer i Danderyd har sökt in till projektet för att bli mentor. Målet är att para ihop 30 personer till slutet av april.

En som har sökt är Emma Bernsten. Hon bor i Nora och arbetar som sälj- och kundavdelningschef. Av en ren tillfällighet sökte hon in.

– Eftersom jag har bott utomlands i ett antal år, bland annat i Mellanöstern, såg jag en möjlighet att bidra med detta perspektiv för att stötta andra. Det är alltid utvecklande att träffa människor med olika bakgrund. Initiativet behövs verkligen och därför sökte jag, säger hon .

– Det känns viktigt att dra sitt strå till stacken på något sätt. Men sen för egen del letar jag alltid efter erfarenheter som kan göra mig till en bättre person, chef och mamma.

Mentorer och adepter

I projektet paras mentorer och adepter (som det kallas) ihop med varandra. De möts i verkligheten, eller digitalt, med handledning av kompisbyrån.

Camilla Jansson är integrationsutvecklare vid Danderyds kommun. Hon berättar att de bidrar genom att förmedla kontakter, så att fler kvinnor kan bli kompisar.

– Att som ny i Sverige få ett nätverk, är inte lätt. Vi är väldigt glada att det här kan komma igång. Många nyanlända kommer från länder med dåliga utbildningssystem, speciellt för kvinnor, ett lågt yrkesdeltagande bland den kvinnliga befolkningen. Därför är den här satsningen så viktig, säger hon.