Eldhärjat. Spår av branden syns tydligt på polisens bilder från källarförrådet.

Startade källarbrand och saboterade för brandmän

48-åringen tände eld i ett källarförråd i ett flerbostadshus i Hökarängen. När brandmännen kom för att bekämpa elden ställde han sig i vägen. Nu har mannen dömts för mordbrand och blåljussabotage.

  • Publicerad 05:15, 23 maj 2022

Klockan 04.36 en natt i december förra året fick brandkåren samtal från en person i Hökarängen, om att det brann i en källare i ett flerfamiljshus.

Bara minuter senare var flera brandstyrkor på plats – men väl där stötte de på patrull. En man som uppträdde hotfullt ställde sig i vägen, och hindrade räddningstjänstens rökdykare från att ta sig fram. Först efter tillsägelse från räddningsledaren, som även tvingades uppehålla mannen, kunde rökdykarna inleda sin insats.

Händelsen finns beskriven i polisens förundersökning och i en dom från Södertörns tingsrätt, som nu har fastställts av hovrätten. Den 48-årige mannen, som själv bodde i huset, har dömts till fängelse i två år och två månader för mordbrand och sabotage mot blåljusverksamhet.

Blippen tyngsta beviset

Enligt både tingsrätten och hovrätten är det bevisat att det var han som anlade branden i källarförrådet. Det främsta beviset enligt domstolen är att hans passeringsblipp användes för att öppna dörren till källaren vid två tillfällen strax innan branden startade.

Mannen väckte sedan flera grannar och berättade att det brann, varpå en av dem ringde brandkåren.

Enligt domen ska brottet bedömas som mordbrand med tanke på att det fanns spridningsrisk och att branden anlades på natten när de flesta sover.

48-åringen har själv nekat till anklagelserna om brott.

Kan ge fängelse på livstid

Sabotage mot blåljusverksamhet är ett nytt brott som infördes i lagen i januari 2020.

Bakgrunden var ett ökat antal angrepp mot polis, räddningstjänst och ambulanspersonal i samband med insatser.

Brott av normalgraden kan ge fängelse i högst fyra år. Om brottet bedöms som grovt är straffet fängelse i lägst två och högst 18 år, eller på livstid.

Sedan lagen infördes har den resulterat i drygt 400 brottsmisstankar i brottmål, varav 102 hittills i år enligt statistik från domstolsverket.

Visa merVisa mindre

Källare. Branden anlades i ett av förråden i den hör källarkorridoren i Hökarängen. Foto: Polisen