Busfrö. Emma, ett av paret Cederroths barn, visste att hon inte fick röra elementen – så hon gömde sig bakom en stol när hon blev påkommen. Foto: Privat

Startade fond när deras tre barn dog - nu prisas de internationellt

Sjukdomar utan namn skördar barns liv. Det vill Vallentunaborna bakom Willefonden ändra på genom Willefonden, och nu har de prisats för sitt arbete med en fin utnämning.

  • Publicerad 16:57, 16 jan 2018

Vallentunaborna Mikk Cederroth och Helene Cederroth som driver Willefonden är en av mottagarna i Black Pearl Awards 2018. Willefonden arbetar för att ta fram mer kunskap kring odiagnosticerade sjukdomar, efter att parets egna tre barn gått bort i okända sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Sjukdomen utan namn tog Wille, Hugo och Emma ifrån dem

– Vi är mållösa! När vi fick brevet trodde vi det var ett misstag – men det var det inte och självklart är vi väldigt hedrade, stolta och glada. Black Pearl Awards anser vi är det mest prestigefyllda utnämningen man kan få inom området sällsynta sjukdomar, säger Helene Cederroth.

Som vanligt vill paret inte själva stå i centrum.

– Framför allt hoppas vi att de odiagnostiserade sjukdomarna och de riktiga hjältarna - barnen med odiagnostiserade sjukdomar och deras föräldrar kommer i strålkastarljuset, säger Helene Cederroth.

Behöver mer donationer

Hon hoppas också på mer pengar till Willefonden.

– För nu efter fem kongresser, tre föräldrahelger och många många Guldkanter börjar pengarna ta slut. Vi hade ju samlat in pengar som skulle räcka till en kongress, men så har vi lyckats få till fem och snart sex kongresser.

Black Pearl Awards delas ut till den som gjort exceptionellt arbete som gör skillnad för de med sällsynta sjukdomar. Galan hålls i Bryssel med kunglig närvaro.