Startade brand och hällde tändvätska mot kund

En man startade en brand vid en bensinmack längs Lövstavägen och hällde tändvätska mot en kund. Nu har en 25-åring åtalats för mordbrand och olaga hot.

  • Publicerad 10:06, 28 apr 2017

Mannen hade först kommit till bensinstationen i södra Vinsta den 2 april i år och ville då komma in i butiken. Men personalen öppnade inte då mannen uppträdde förvirrat och personalen trodde att han var påverkad av något. Mannen försvann därpå därifrån.

Mannen tog upp en tändare och tände på

Men efter en stund var han tillbaka. Han började vifta med händerna, tog upp tändvätska, som var till salu utanför butiken, och började hälla den på de många påsar med kol som stod där. Han hällde också tändvätska på butiksväggen. Sedan tog mannen upp en tändare och tände på. Det berättar personalen i polisförhör. Lågorna stod snart högt utanför macken.

Mannen stegade också fram till en kund började hälla tändvätska mot honom. Kunden sprang därifrån för sitt liv – han var rädd att han skulle dödas, säger han i förhör med polisen.

När polisen kom till bensinstationen var ambulans och räddningstjänsten redan på plats. Det brann fortfarande och gärningsmannen stod vid entrén och sprutade tändvätska mot elden som han hade startat.

”Polis – släpp flaskan”

En av poliserna gick rakt mot gärningsmannen och drog sitt tjänstevapen. Han uppfattade det som att han mycket möjligt skulle kunna vara tvungen att skjuta mot mannen. Polisen riktade pistolen mot gärningsmannen och skrek ”polis – släpp flaskan”. Då släppte gärningsmannen tändvätskan och lade sig på marken. Polisen drog därefter bort mannen ett tiotal meter från platsen så att räddningstjänsten kunde börja släckningsarbetet.

Det gick sedan snabbt för räddningstjänsten att släcka branden, som inte spridit sig in i butiken. Men hade inte räddningstjänsten släckt branden i tid hade branden spridit sig till butiken och övriga byggnader i närheten.

Nu har den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, åtalats för mordbrand och olaga hot mot kunden som fick tändvätska hälld mot sig. I förhör med polisen har den misstänkte varken erkänt eller förnekat brottet. Han säger att han inte minns vad som har hänt.