Grönskas grundare Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun Skantz. Foto: Läsarbild Pressbild Grönska

Start up-bolaget Grönska får innovationspris

Start up-bolaget Grönska, som satsar på vertikal stadsodling i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden får miljöpris. – Det är en stora ära att ha vunnit Stockholms Innovationsstipendium, säger medgrundaren Natalie de Brun Skantz.

  • Publicerad 09:37, 8 dec 2016

Stockholms innovationsstipendium delas ut i sex kategorier varje år i samband med Nobelveckan. Totalt hade 300 sökt stipendiet i år och bland 18 finalister fick start up-bolaget Grönska med bas i Hammarbyhöjden i veckan ta emot pris i kategorin miljöteknik.

– Vi tävlade mot flera andra riktigt bra innovationer så det känns stort att just vi vann. Dels ger utmärkelsen oss kredibilitet och visar på att fler tror på Grönska, och dels så utökar vi vårt nätverk med bra kompetenser som kan stötta oss i vår utveckling, säger Natalie de Brun Skantz.

Lokaltidningen Mitt i skrev nyligen om hur start up-företaget Grönska på bara ett par år gått från experimentodling hemma till att för kommersiella ändamål odla kryddor vertikalt i näringslösning i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden. Ett stort steg var när bolaget då skulle skicka iväg den första leveransen kryddor till en matbutik i Stockholm.

– Lanseringen av vår första produkt basilika på Paradiset på söder har gått över förväntan. Vi har sett att det finns ett intresse från marknaden och vi har fått bra feedback.

Stockholm innovation Scholarship delas ut för att uppmuntra innovationer och entreprenörskap – en bra idé ska inte bli liggande i byrålådan. Juryn skriver i sin motivering att Grönska får utmärkelsen för att matfrågan är en av de viktigaste globalt och att Sverige behöver förstå mer om hur vi kan minska användandet av jordens resurser. Grönskas innovativa stadsodling lyfts av juryn fram som ett steg mot en mer hållbar livsmedelsproduktion och matkonsumtion i städerna.

Genom ett yteffektivt odlingssystem för inomhusbruk har vinnaren i kategorin miljöteknik lyckats förena dessa värden med modern teknik, automation och hydroponisk odling för att lokalt producera örter och grönsaker med målet att revolutionera hur vi konsumerar och producerar mat i staden.”

Vinnarna i Stockholms innovationsstipendiums sex kategorier, teknik, miljöteknik, kreativa och kulturella näringar, vardagsprodukt, turism och life science, får i år dela prissumman 630 000 kronor.

Natalie de Brun Skantz berättar att hon och medgrundarna Petter Olsson och Robin Lee tänker använda stipendiesumman på drygt 100 000 kronor till att snabbare skala upp verksamheten.

– Just nu har vi ett odlingssystem där vi kan producera cirka 600 plantor per månad. Under 2017 kommer vi att bygga ett mer automatiserat system som kan producera 5000 plantor per månad. Detta system som vi bygger nästa år blir grunden, en prototyp, till den större odlingsanläggning som vi har som mål att bygga till 2020.