Hotell i Sigtuna. Sigtuna Stadshotell med hotellchefen Caroline Folkesson. Foto: Stefan Källstigen

Starkt uppåt för Sigtunas hotell efter de tuffa pandemiåren

Pandemin slog hårt på flyget, restauranger och inte minst på turismnäringen. Hotellen i Sigtuna tappade i stort sett samtliga bokningar över en natt. Men nu vänder det.

  • Publicerad 10:40, 26 apr 2022

Vi förstod att det någon gång skulle vända men kanske inte att det skulle ta två år

Efter att restriktionerna har släppts börjar hotellen i Sigtuna kommun att komma på fötter igen.

På Sigtuna stadshotell är man helt tillbaka till hur beläggningen såg ut innan pandemin. Det beror till stor del på att hotellet inte sade upp så många anställda och har kunnat gå för fullt direkt när restriktionerna släpptes.

Enorm prövning

– Nu är vi tillbaka på 2019 årsnivåer och till och med över ibland. Så länge det inte slår till igen med nya restriktioner är det en fin vår vi har framför oss, säger Caroline Folkesson Levin som är hotelldirektör på Sigtuna stadshotell.

Men tittar man bakåt var tiden under pandemin oerhört svår.

– Det har självklart varit Jättetufft. Det har verkligen varit en enorm prövning, både ekonomiskt, personalmässig och att hålla det mentala välmåendet uppe hos våra medarbetare och oss själva. Det är en jätteviktig del att gå igenom en kris som det här har varit, säger Caroline Folkesson Levin.

Stadshotellet valde att behålla de allra flesta i personalen vilket var ovanligt i hotellbranschen under pandemin.

– Vi är Sveriges minsta femstjärniga hotell och det som är vår grej är såklart fastigheten men även vår kunskap. Vi valde att behålla duktig kompetent personal för att slippa leta ny personal nu. Vi förstod att det någon gång skulle vända men kanske inte att det skulle ta två år, säger hon.

Pandemin har inte bara fört negativa saker med sig. På flera företag har man utvecklat kommunikationsstrategier och andra saker som tidigare kunde vara konservativa.

– Det som har varit fascinerande är att pandemi har fört oss framåt. Kunden har en ny förväntan och vi har blivit mer kreativa när det kommer till förfrågning, julbord eller konferenser.

Upp 250 procent

Det är inte bara på stadshotellet i Sigtuna som vinden har vänt.

Under mars månad fick hotellen i Stockholm in sammantaget 497 miljoner kronor på logi, jämfört med 142 miljoner kronor samma månad föregående år. Det är en ökning med 250 procent.

Även om inte Stockholmshotellen är helt ikapp med intäkterna de hade innan pandemin är de på god väg. Det är en naturlig följd av ett begränsat internationellt resande, särskilt från mer långväga turister och affärsresenärer som utgör en viktig del i Stockholms turismnäring.

– Stockholm ligger lite efter i återhämtningen. Men utvecklingen går tydligt åt rätt håll. På längre sikt är det viktigt att utveckla Stockholm och Sverige som ett attraktivt turistmål. Det handlar bland annat om att satsa på fler och bättre flygförbindelser samt att utveckla Arlanda och Arlandas omkringliggande infrastruktur. Konkurrensen om de utländska turisterna är stenhård, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Även andra hotell i Sigtunatrakten vädrar morgonluft igen. Under mars månad blev Rosersbergs slottshotell prisat som årets uppstickare. Utmärkelsen utsågs av Countryside Hotels som är kopplat till över 35 medlemsanläggningar.

Upp med 250 procent för hotellen

Under mars månad fick Hotellen i Stockholm in sammantaget 497 miljoner kronor på logi.

Samma månad föregående år låg den siffran på 142 miljoner kronor.

Det är en ökning med 250 procent.

Hotellen i hela Sverige är idag helt ikapp intäktsmässigt.

I Stockholm ligger hotellet något efter 2019.

Hotellen i Sigtuna går bra just nu.

Sigtuna stadshotell går stundtals till och bättre än innan pandemin.

Rosersbergs slottshotell prisad som årets uppstickare.

Visa merVisa mindre

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30