Sommarkvällen var varm och mängder av människor var ute och rörde på sig i Sätra centrum. Då slog två män till. En av dem – eller båda två – sköt rakt mot en uteservering där människor satt och åt middag.

Ett par timmar senare avled en man i 25-årsåldern av de skottskador han fått. En man i 40-årsåldern skadades också, men överlevde. För Sätraborna blir det ett trauma att bearbeta.

– Det är extra allvarligt att det här hände i en publik miljö, under en varm sommarkväll då många var ute. Tyvärr är det inte första gången vi ser prov på ett sådant brist på omdöme, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Vittnen sökes

De två männen flydde direkt efter dådet och har inte gripits. Eftersom utredningen är i ett tidigt skede vill polisen inte säga något om eventuella spår eller misstankar. Däremot berättar Carina Skagerlind att polisen skärpt sin närvaro i Sätra centrum. Det gör man för att öka tryggheten, men också för att komma vidare i brottsutredningen, som gäller mord och mordförsök.

– Vi hoppas att människor ska våga berätta vad de vet. Ju fler som berättar vad de sett desto större möjlighet har vi att lösa brottet, säger Carina Skagerlind.

Krisstöd erbjuds

Också Skärholmens stadsdelsförvaltning har ökat sin närvaro i Sätra centrum. Redan på söndagskvällen var fältassistenter, fritidspersonal och annan personal från stadsdelsförvaltningen på plats för att möta upp människor. Så kommer det förbli en tid framöver.

– Personalen går runt i Sätra centrum och i parkerna så att de syns och människor kan komma fram, säger Lena Svensson, trygghetsstrateg vid stadsdelsförvaltningen, och tillägger:

– I det här skedet är det viktigt att ta hand om människor och ge stöd så att de kan känna sig så lugna som möjligt.

De som är i behov av samtal och krisstöd erbjuds det – inte bara offrens anhöriga och vänner utan också andra Sätrabor som mår dåligt av det som hänt.