Starkt missnöje med arbetstider

Försämrade anställningsvillkor med en ny entreprenör har fått personalen på Ekbackens hus H att reagera starkt. En demonstration har planerats utanför kommunhuset. – I morgon kommer vi att vara ganska många, säger Cigdem när tidningen träffar ett tiotal undersköterskor på onsdagsförmiddagen.

  • Publicerad 17:36, 22 mar 2017

Missnöjet kan leda till demotivation och negativt informationsflöde gentemot kunder och närstående

När Frösunda tar över äldreboendet i Ekbackens hus H befarar anställda att de kommer att få minskad tjänstgöringsgrad ner till 61 procent. Frösunda omsorg AB har vunnit kommunens upphandling och har tecknat avtal som löper i två år, från 1 april 2017 till 31 mars 2019.

Först under det andra informationsmötet har Frösundas representant sagt att det kan bli tal om att sänka tjänstgöringsgraden, enligt de anställda. Beskedet kom sent för de anställda, som gärna hade haft tid på sig att söka andra jobb.

Förslaget till bemanning uppges totalt ha omfattat 51,9 helårsarbetare, till skillnad från tidigare 61,9 helårsarbetare hos Humana som i dag bedriver verksamheten. ”Frösunda tillämpar en flexibel bemanning där justeringar alltid genomförs efter kundernas behov och antalet belagda platser”, skriver företaget.

Med nya scheman åter-införs så kallade delade turer, enligt de anställda. En deltidstjänst kan gå ut över 19 arbetsdagar i månaden, vilket gör det svårt att ta ett annat jobb för att få ihop ekonomin.

– Med missnöjda medarbetare får vi missnöjda
brukare, säger Sofia Amanntidou.

Man har även sagt att undersköterskorna även ska sköta uppgifter som hittills har utförts av vaktmästare och lokalvårdare, enligt dem.

Rigat Euqbamichael har jobbat inom vården i 18 år. Hon är upprörd över att förändringarna som ska genomföras går utöver de äldre, som har byggt upp det samhälle och den levnadsstandard vi har i dag.

– De är våra mammor och pappor, säger hon.

Under upphandlingsprocessen har Frösunda gjort en riskbedömning ur ett arbetsmiljöperspektiv, som Vi i Sundbyberg har tagit del av. Vilka fysiska, psykiska och sociala risker som kan uppstå sett till enskilda tjänster, då den planerade bemanningen ”kan innebära förändringar i tjänstgöringsgrad”, beskrivs såhär:

”Individuellt missnöje för ny tjänstgöringsgrad som skapar individuell stress för medarbetarens privatekonomi. En oro om en ökad arbetsbelastning och en uppfattning om mindre inflytande över arbetsuppgifterna. Missnöjet kan leda till demotivation och negativt informationsflöde gentemot kunder och närstående.”

Maria Bohman Kreij (KD), äldrenämndens ordförande, har förståelse för att de anställda är kritiska.

– Vi kan inte ställa krav på 100 procent tjänst-
göringsgrad. Däremot kan vi ställa krav på personal-
täthet, säger hon.

Några förhandlingar har inte inletts än med fackförbundet Kommunal. Hittills har ett aprilschema gjorts, enligt Maria Bohman Kreij.

Utvecklingen kommer att följas minutiöst av kommunen.

– Vi har ingen som helst anledning att vilja något annat än att personalen ska vara glad och nöjd med sin tjänstgöringsgrad. Det värsta som kan hända är att våra gamla blir drabbade, säger Maria Bohman Kreij.

Christine Rosencrantz, kvalitetschef på Frösunda, uttrycker också förståelse för de anställdas upprördhet men menar att inget är klart.

– Vi har presenterat ett schema från 1 april och framåt, som bygger på att vi har en bemanning med ordinarie medarbetare på alla pass och bemanning som ser likadan ut på helger som på vardagar. Konsekvensen blir en annan organisation, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36