Starke Victor en av tio utvalda i Sverige

Victor Wikström valde bort vanlig fotboll för amerikansk. Det har han aldrig ångrat. Efter sommaren flyttar 15-åringen från Djursholm som en av tio uttagna elever till riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Framtida mål är college – och sedan NFL.

  • Publicerad 16:48, 14 jun 2017

– Ja, jag vill gå den här utbildningen för att kunna ta mig till college, och om jag fortsätter så är målet NFL på sikt, säger Victor.

Tittar man på den 15-årige Djursholmskillen så ser han ut som klippt och skuren för amerikansk fotboll – 191 centimeter lång och 91 kilo muskler. Men han betonar själv att det kan finnas plats för alla i amerikansk fotboll – det finns folk på allra högsta nivå som är under 1,60 meter – och det var en av anledningarna till att han snabbt fattade tycke för sporten.

Bättre gemenskap

– Jag spelade vanlig fotboll tills jag var 13, som målvakt, men det passade inte mig. Jag tycker inte att det var någon riktig gemenskap. I amerikansk fotboll måste alla vara involverade för att det ska funka. Jag hängde med en kompis för några år sedan och testade och fastnade för gemenskapen och för att alla var glada hela tiden.

Victor Wikström med nummer 90 i en match med Täby Flyers.

Victor började spela med Täby Flyers och upptäckte snart att själva sporten, inte bara stämningen i den, passade honom.

”Kraft och explosivitet”

– Det är inte som i fotboll där man rör sig konstant utan handlar mer om kraft och explosivitet. Jag har korta muskler, så det funkar bra för mig.

Snart kom också framgångarna för Victor. I fjol utsågs han till Most Valuable Player of the year och gjorde landslagsdebut i U17, trots att han inte hade åldern inne.

Victor Wikström med nummer 90, med boll och i full fart.

– Då insåg jag att jag hade kapacitet. Samtidigt hade vi några 00:or i laget som hade börjat på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Det var jättebra sa de. Då bestämde jag mig för att också söka dit.

Tuffa tester på Bosön

Victor satsade hårt för att förbereda sig och coacherna i Täby Flyers började anpassa hans träning efter testerna som skulle komma. När det väl var dags, på Bosön, visade det sig att det gett resultat. Victor knep en av tio platser på RIG för amerikansk fotboll på Celsiusgymnasiet i Uppsala till hösten.

Victor Wikström ger allt under testerna på Bosön.

– De testade inte så mycket hur man är i spelet, det kan man träna upp, utan mer att man hade grundfysiken – rörlighet, styrka, sprint, spänst och kondition. Plus en intervju för att se om man var redo att flytta hemifrån och så.

Och det är du?

– Ja, det ska bli både skönt och lite jobbigt. Jag får börja ta mycket mer ansvar och ta hand om mitt eget boende. jag ska bo i en egen 1:a alldeles vid skolan.

Även mästare på att fiska

Vid sidan av amerikansk fotboll är fiske ett stort intresse för Victor. Tidigare har han till och med tävlat, och bland annat vunnit guld i lag-SM med Täby Pimpelfiskare. En stor kontrast till fartfylld och tuff amerikansk fotboll kan tyckas, men fullt logiskt enligt Victor.

– Många som spelar amerikansk fotboll har ett stort intresse vid sidan av och ofta är det något som verkligen kan få en att ta det lugnt. Men nu för tiden har jag inte tid med fiske på högre nivå längre, nu är det bara en hobby.

Fakta

Tar 180 kilo i marklyft

Namn: Victor Wikström.

Ålder: 15 år.

Bor: Djursholm.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, hund.

Skola: Går på Viktor Rydbergs Samskola i Djursholm.

Klubb: Täby Flyers (U17).

Längd: 191 centimeter.

Vikt: 91 kilo.

Stark: Ja. 105 kilo i bänkpress, 160 kilo i knäböj, 180 kilo i marklyft och 115 kilo i frivändning.

Position: Har provat en massa olika, men är bra på att fånga boll och springa så favoritpositionen är receiver (mottagare).

Aktuell: Har kommit in på Riksidrotsgymnasium och flyttar till Uppsala efter sommaren.

Hobby: Fiske. Har tävlat med Täby Pimpelfiskare och har bland annat ett guld i lag-SM på meritlistan.

Visa merVisa mindre