Tävlingshgänget. Vilgot Lidbeck till vänster var med som tävlingsansvarig och Adam Wramberg till höger som ordförande när SKK deltog i en tävling för första gången på 40 år- Mellan dem syns Oliver Porser och Charlotta Häggström, och längst fram Theodor Jansson. Foto: SKK

Starkaste klubben tillbaka på "flaket" – efter 40 år

För de flesta styrkelyftare var tävlingen i Jakobsberg bara en i mängden. Men för Sollentuna Kraftsportklubb var den en historisk milstolpe.

  • Publicerad 07:10, 28 maj 2022

Nu är det bara att finslipa tekniken och lyfta tyngre.

– Jag är så otroligt stolt och glad. Det har gått 40 år sedan vi tävlade senast, men nu är vi tillbaka på ”flaket” säger SKK:s ordförande Adam Wramberg.

”Flaket” är lyftarpodiet på styrkelyftsspråk, och först upp från SKK var Charlotta Häggström som även gjorde personlig debut i tävlingssammanhang. Hon var lite osäker på hur hon skulle bete sig, särskilt när de andra lyftarna utstrålade en hel del aggressivitet, berättar Adam Wramberg.

– Men hon var väldigt samlad, till och med när hon missade att gå tillräckligt djupt i de två första försöken i knäböj, säger han.

Tredje försöket var sista chansen att bli godkänd och få ett resultat och då lyckades hon, med 70 stadiga kilo på stången.

– Det var en riktig rysare. Hela lokalen hejade på Charlotta, och alla tjoade när hon klarade! säger Adam Wramberg.

Tredje gången gillt. SKK:s Charlotta Häggström från Häggvik lyckas i ett pressat lägge få till tekniken och allt annat i knäböj, med 70 kilo på stången, när en SM-kvaltävling avgjordes i Jakobsberg förra helgen. Foto: Vilgot Lidbeck

"Mycket att tänka på"

Efter 70 kilo i knäböj fortsatte Charlotta Häggström med 50 kilo i bänkpress och 100 kilo i marklyft.

– Jag är jättenöjd. Det är mycket att tänka på när man tävlar för första gången, säger hon.

Kommer du att tävla mer?

– Absolut! Nu är det bara för mig att finslipa tekniken och lyfta tyngre.

Ytterligare en sak att hålla koll på är klädseln. Det fick SKK:s Theodor Jansson erfara. Han har tävlat tidigare och vann SM-guld i sin åldersklass 2016, då för Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb, men höll ändå på att ställa till det för sig i knäböj. Han hade för korta strumpor – man måste ha knästrumpor – och domarna sa till.

Kraftkarl. SKK:s Theodor Jansson klarade 200 kilo i knäböj. Foto: Vilgot Lidbeck

– Då hade han mindre än en minut på sig att låna strumpor av någon, byta snabbt, och göra sitt lyft. Vi var supernervösa, men han var kolugn, säger Adam Wramberg.

"Stämningen var euforisk"

Theodor lyfte hela 200 kilo i knäböj, 150 kilo i bänkpress och 215 kilo i marklyft. Den tredje deltagaren från SKK, Oliver Porser, tävlade bara i bänkpress och pressade 120 kilo.

– Alla tre slog personliga rekord, stämningen var euforisk. Och även om det inte hade gått så här bra så hade vi varit glada. Det var ju klubbens första tävling sedan början av 1980-talet, säger Adam Wramberg.

Hans farfar Jan Wramberg var med och startade SKK och sedan några år har Adam tagit över stafettpinnen som ordförande. Pandemin innebar en utmaning men den senaste tiden har allt fler av de äldre medlemmarna som tog en paus återvänt.

– Och många är kvar i klubben sedan farfars tid och minns hur de tävlade då, så det är jättekul att cirkeln sluts nu. Jag hoppas att ännu fler av de äldre kommer tillbaka, och vi vill öppna upp för att fler ska kunna tävla för Sollentuna Kraftsportklubb igen, säger Adam Wramberg.

Bildades 1958

Sollentuna Kraftsporstklubb bildades 1958 och låg först på Skyttevägen i Edsberg.

Efter tio år flyttade klubben till källaren under fritidsgården Ringen.

När Ringen revs 2004 flyttade man igen, till en lokal nere på sportfältet.

Jan Wramberg var klubbens starke man i många år, i dag är det hans barnbarn Adam Wramberg som är ordförande.

Som mest har klubben haft 550 medlemmar. I dag har man cirka 320.

Visa merVisa mindre

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40