Beredd. Lena Berglund, regionchef på Eon säger att bolaget höjt sin beredskap. Foto: Stefan Källstigen

Starka vindar kan ge strömavbrott

Det närmaste dygnet spår SMHI att det blir blåsigt, med hårda vindbyar i Stockholms län. Kraftbolaget Eon har därför höjt sin beredskap, uppger företaget.

  • Publicerad 15:38, 19 jan 2022

Hårda vindar innebär alltid en risk för påverkan på vårt elnät.

– Hårda vindar över norra Stockholmsområdet kan leda till strömavbrott, men med vår höjda beredskap ska avbrotten förhoppningsvis bli relativt korta, säger Lena Berglund, regionchef på Eon i ett pressmeddelande.

Enligt SMHI spås vindarna under onsdagseftermiddagen bli måttliga i Österåker och Vaxholm, runt 7-10 m/s, men med byvindar uppemot 16 m/s (hård vind). I morgon torsdag ser det ut att bli ännu blåsigare, med nordliga vindar på 8-11 m/s, och vindstötar på uppemot 19 m/s.

Det kan ställa till det om exempelvis träd blåser omkull över elledningar.

Kan stoppa elförsörjning

– Vi har i dagsläget vädersäkrat 96 procent av vårt elnät i Stockholmsregionen, men hårda vindar innebär alltid en risk för påverkan på vårt elnät.

– Nu handlar det om nordvästliga vindar, och då träd har svagare rötter och färre grenar på norrsidan faller de lättare i vindbyarna, säger Lena Berglund.

Eon uppger att man de senaste åren har investerat många miljarder iför att vädersäkra elnätet genom att gräva ner kablar i marken eller isolera luftledningar.

För att klara eventuella avbrott höjer kraftbolaget även höjt beredskapen i sina driftcentraler för att snabbt kunna koppla om i elnätet.

Väderpåverkan. Stormfälld skog vid kraftledningar i Österåker då Alfrida drog fram 2019. Foto: Eon