Mjukt. Jan Torssell under sin andra repetition med knäböj i Smithmaskinen. Foto: Mikael Andersson

Starka seniorer kör stenhårt med skivstång och hantlar

Sollentuna Kraftsportklubb ökar i medlemsantal. Vi träffar Britt-Marie, Jan och Thomas – som är några av klubbens seniorer – nere på klubben där de tränar flera dagar i veckan.

  • Publicerad 16:00, 25 sep 2020

Medlemsantalet i Sollentuna Kraftsportklubb har nästan fördubblats på fyra år. Klubben berättar att man även ser ett ökat intresse bland äldre att träna på gym.

Svetten lackar nere på klubben, där ett tiotal tränar den här förmiddagen.

Vi träffar vännerna Britt-Marie Cronström, 79, Jan Torssell, 84, och Thomas Fredricson, 73.

De berättar att de träffas och tränar minst tre gånger i veckan.

– Det har gått så långt att man får dåligt samvete om man inte går hit. Att komma hit och träna blir ett sätt att se på livet, och träffa kompisar, säger Jan Torssell.

Britt-Marie lyfter sin egen vikt

För närvarande planeras årets klubbmästerskap, som hålls den 6 december. Klubben berättar att flera äldre redan har anmält intresse.

Sollentunabon Britt-Marie Cronström, som snart fyller 80, vann klubbmästerskapet i sin åldersgrupp förra året. Hon började träna 2011 efter att en vän tipsat om klubben.

– Jag gick in och kollade, började lite smått och fastnade för det.

– Jag vann i marklyft med 55 kilo. Jag väger själv 53, så det kändes bra att lyfta sin egen vikt och lite till. Det är bra att ha ett mål för sig själv, säger hon.

På fritiden träffas ibland flera träningskompisar för att ta en öl eller gå en promenad.

Gemenskapen är viktig, menar Thomas Fredricson, en av klubbens profiler. Han har tränat på klubben sedan 1968, och tävlat en del i styrkelyftning. Idag tränar han uppemot fem dagar i veckan, och peppar många i lokalen.

– Man får ett bättre humör. Det har jag alltid känt med träningen. Det hjälper både kroppen och själen, säger han.

Vänner. Britt-Marie Cronström, Thomas Fredricson och Jan Torssell. Foto: Mikael Andersson

Profil. Thomas Fredricson är en av profilerna i klubben. Hans personbästa i marklyft är 220 kilo. Foto: Mikael Andersson

Kämpar. Britt-Marie Cronström deltog i förra årets klubbmästerskap - och planerar att ställa upp i år igen. Här säkrar Jan åt henne i bänkpressen. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson

Äldre engagerar sig i klubben

För två år sedan fyllde Sollentuna Kraftsportklubb 60 år. Sedan dess har medlemsantalet ökat från cirka 300 till 400, och fortsatt stiga i år.

Ungefär en fjärdedel av medlemmarna är seniorer och den äldsta medlemmen 93 år, berättar Adam Wramberg, klubbens ordförande.

– Det är väldigt kul. Vi satsar på alla åldrar för att göra en insats. Det som är härligt med våra äldre medlemmar är att de engagerar sig mycket, säger han.

2004 flyttade Sollentuna Kraftsportklubb från Ringen till Edsbergs Sportfält. De ser över möjligheten att i framtiden flytta till nya lokaler i Väsjön, i samband med att den nya stadsdelen växer fram.

En dialog om det pågår, berättar Adam Wramberg.

– Vår ambition är att få en större lokal, säger han.

"Börja mjukt"

Träningspasset för vännerna börjar lida mot sitt slut. De visar sina olika favoritövningar.

Jan Torssell kör två repetitioner med knäböj i den så kallade Smithmaskinen. Idag tränar han mest med sin egen vikt, på grund av en tidigare skada. Rygglyft, armhävningar, hantlar och axlar, innan han avslutar med ett pass på löpbandet.

Han ger ett tips till andra som funderar på att börja.

– Man ska bara sätta igång, och börja mjukt. Man kan ha sitt eget lilla program, som passar.

Sollentuna Kraftsportklubb

Sollentuna Kraftsportklubb har funnits i Sollentuna sedan 1968.

En av styrelsemedlemmarna i klubben är Gunilla Söderberg, som är femfaldig världsmästare i bodybuilding.

Yusuf Babar är en annan profil från klubben som har en karriär inom bodybuilding.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19